18:33 05.07.2018

Ухвалений ВР закон про реформування наглядових рад держбанків прискорить співпрацю ЄБРР з Ощадбанком - керуючий директор ЄБРР

3 хв читати
Ухвалений ВР закон про реформування наглядових рад держбанків прискорить співпрацю ЄБРР з Ощадбанком - керуючий директор ЄБРР

Ухвалений Верховною Радою України закон про реформування наглядових рад державних банків (законопроект №8331-д) прискорить співпрацю Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) з державним Ощадбанком, написав керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Тепер ЄБРР може прискорити співпрацю з Ощадбанком", - написав Ф.Маліж, коментуючи ухвалення закону.

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook, що реформа корпоративного управління держбанків була ключовою вимогою подальшого стратегічного партнерства Ощадбанку та ЄБРР.

"Політичний принцип формування наглядової ради через пропорційне представництво президента, парламенту і уряду відійшов у минуле - його замінено на політично незалежний підхід із більшістю незалежних директорів. Так, попереду величезна і складна робота, але й колосальні можливості та перспективи, адже реформа корпоративного управління була ключовою вимогою подальшого поглиблення стратегічного партнерства Ощаду (банку – ІФ) з ЄБРР", - написав він.

Як наголосив банкір, реформа корпоративного управління державних банків - показовий приклад послідовності державної політики, командної роботи і політичної синергії.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів України планує в найближчі роки залучити в державний Ощадбанк міноритарні інвестиції від міжнародної фінансової організації (МФО). Зокрема, планується до кінця 2020 року продати МФО 20% акцій банку і до кінця 2022 року вивести банк на IPO (initial public offering), під час якого планується розмістити 25% акцій.

Рада директорів ЄБРР 4 жовтня 2017 року ухвалила рішення про надання кредитної лінії Ощадбанку на суму EUR50 млн у рамках програми торговельного фінансування (TFP).

Проект здійснюється в рамках більш широких зусиль, спрямованих на сприяння комерціалізації і підготовку Ощадбанку для подальшої приватизації в контексті програми реформування державних банків, яку розробив і реалізує уряд України.

Передбачається, що робота з Ощадбанком охоплюватиме кілька етапів фінансування і технічного співробітництва упродовж періоду до п'яти років, починаючи з проекту TFP і пов'язаного з ним технічного співробітництва. Наступні етапи більш широкого співробітництва в рамках підготовки до приватизації пов'язані і зумовлені прогресом в удосконаленні корпоративного управління; комерціалізацією операцій та операційною перебудовою Ощадбанку.

У травні 2018 року президент ЄБРР Сума Чакрабарті підтвердив інтерес банку до входження в капітал Ощадбанку.

"ЄБРР вірить у вас і вашу країну, і сьогодні я можу сказати, що настав час, щоб ЄБРР продовжив працювати і взяв би частку в Ощадбанку. Це було б серйозним каталізатором", - сказав С.Чакрабарті.

Верховна Рада в четвер ухвалила закон про реформування наглядових рад державних банків (законопроект №8331-д). За таке рішення проголосували 263 народні депутати за необхідного мінімуму 226 голосів.

Цей документ передбачає, що наглядова рада держбанку має складатися з дев'яти членів, шість з яких повинні бути незалежними, три – представниками держави пропорційно від президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Наглядова рада також визначає критерії, яким мають відповідати незалежні члени та представники держави в наглядовій раді держбанку.

Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради держбанку Кабінет Міністрів створює конкурсну комісію, до складу якої входять троє представників від президента України, троє представників від уряду, один представник парламенту.

Ощадбанк засновано в 1991 році, він є другим за величиною активів банком країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА