11:14 06.07.2018

ЄСПЛ визнав порушення Україною права консорціуму ІМС на справедливий суд під час реприватизації "Криворіжсталі"

3 хв читати
ЄСПЛ визнав порушення Україною права консорціуму ІМС на справедливий суд під час реприватизації "Криворіжсталі"

 Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) своїм рішенням визнав, що "Індустріальний фінансовий консорціум "Інвестиційно-металургійний союз" (ІМС) був позбавлений права на справедливий суд в Україні в 2005 році під час реприватизації Криворізького металургійного заводу "Криворіжсталь", заявляє ІМС.

"Це рішення підтверджує, що ми діяли у рамках закону і були незаконно позбавлені власності під час реприватизації "Криворіжсталі". Нині ми аналізуємо юридичні наслідки цього рішення ЄСПЛ і наші додаткові процесуальні можливості після його винесення", - повідомили в ІМС у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" про коментар щодо рішення ЄСПЛ.

За даними консорціуму, у своєму рішенні ЄСПЛ ухвалив, що рішення судів України, якими було скасовано раніше ухвалені рішення на користь ІМС, порушили принцип правової визначеності та пов'язаний із ним законний інтерес ІМС, щоб його права були однозначно визначені остаточним рішенням суду.

Згідно з інформацією консорціуму, ЄСПЛ також встановив, що судові процеси проти ІМС в Україні в 2005 році, якщо їх розглядати в сукупності й особливо на тлі заяв представників держави, не відповідали вимогам до справедливого розгляду в розумінні Європейської конвенції з прав людини.

Водночас Міністерство юстиції 5 липня поширило повідомлення, в якому стверджує, що ЄСПЛ відхилив вимоги, які висунув ІМС проти України щодо реприватизації "Криворіжсталі".

"ЄСПЛ, взявши до уваги надані урядом аргументи, дійшов висновку, що компанія-заявник не довела, що її було позбавлено можливості захищати свої майнові права під час повторного розгляду справи в національних судах, а також, що вилучення з її власності акцій "Криворіжсталі" було вчинене з порушенням законодавства України та призвело до покладання на неї надмірного тягаря", - зазначив Мін’юст.

Згідно з текстом рішення ЄСПЛ від 26 червня, консорціум ІМС вимагав $12,9 млрд (близько EUR10 млрд) матеріальної шкоди, посилаючись на збільшення ціни "Криворіжсталі", дохід, отриманий компанією протягом 2005-2007 років, і передбачувану втрату дивідендів. Проте суд не виявив причинно-наслідкового зв'язку між виявленим порушенням і матеріальною шкодою, про яку заявив консорціум, тому відкинув цю вимогу.

У матеріалах справи також зазначено, що ArcelorMittal, яка купила "Криворіжсталь" у жовтні 2005 року після реприватизації, повідомила про значні інвестиції в комбінат від моменту його придбання і побоювання можливих суттєвих втрат, якщо компанія-заявник досягне успіху в цій справі.

Як повідомлялося, в 2005 році створений Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим консорціум ІМС придбав 93,02% акцій "Криворіжсталі" на приватизаційному конкурсі за 4,26 млрд грн (близько $800 млн). Обраний наприкінці 2004 року президентом країни Віктор Ющенко і призначена на початку 2005 року прем'єр-міністром Юлія Тимошенко заявили про необхідність перегляду підсумків цього конкурсу у зв'язку з антиконкурентними умовами приватизації, що призвело до значного заниження ціни угоди. Прокуратура оспорила законність продажу комбінату, після чого українські суди скасували підсумки конкурсу.

ІМС оскаржив рішення українських судів в ЄСПЛ, який прийняв скаргу до розгляду.

Найбільша у світі металургійна компанія Mittal Steel (яка пізніше об'єдналася з компанією Arcelor) на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" за 24,2 млрд грн за стартової ціни 10 млрд грн, після чого меткомбінат було перейменовано на "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - на "ArcelorMittal Кривий Ріг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА