17:45 06.07.2018

"Нафтогаз" звернувся в Стокгольмський арбітраж із новим позовом до "Газпрому

2 хв читати
"Нафтогаз" звернувся в Стокгольмський арбітраж із новим позовом до "Газпрому

НАК "Нафтогаз України" 6 червня подала в Стокгольмський арбітраж новий позов із вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом із ВАТ "Газпром", повідомила прес-служба української компанії.

"Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" дає сторонам можливість вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися суттєві зміни, а також якщо тариф не відповідає європейському рівню", – наголошують у компанії.

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2013 року і попередньо оцінює свої грошові вимоги в $11,58 млрд без урахування відсотків.

Водночас, за даними головного комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, суму вимог може бути знижено після виконання "Газпромом" деяких умов.

"Цю суму ($11,58 млрд без урахування відсотків – ІФ) буде зменшена, якщо "Газпром" забронює потужності на транзит після 2019 року та/або перестане блокувати транзит газу з Середньої Азії та експорт інших компаній з Росії", – написав він на своїй Facebook-сторінці.

У прес-службі "Нафтогазу" нагадують, що Стокгольмський арбітраж у рішенні від 28 лютого 2018 року відхилив вимогу "Нафтогазу" про перегляд тарифу з процедурних причин.

"У березні 2018 року "Нафтогаз" направив "Газпрому" запит на перегляд тарифу та ініціював переговори згідно з контрактом. Підставами для запиту були суттєві зміни на газовому ринку Європи, зокрема правил встановлення тарифів на транзит, після підписання контракту в січні 2009 року, а також невідповідність тарифу європейському рівню. Газпром зайняв неконструктивну позицію на переговорах, змусивши "Нафтогаз" звернутися в арбітраж, як це передбачено в контракті", – резюмують у компанії.

За словами Ю.Вітренка, новий арбітраж проходитиме паралельно процесу, ініційованого в Стокгольмі російський стороною. В рамках цього процесу "Газпром" вимагає розірвати поточні контракти на постачання і транзит газу з "Нафтогазом". У відповідь українська сторона вимагає компенсувати збитки внаслідок відмови "Газпрому" постачати газ у рамках контрактних зобов'язань (суму збитків НАК розраховує на основі різниці між ціною за контрактом з "Газпромом" і ціною фактичного імпорту з Європи).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА