11:53 10.07.2018

ЄС надав EUR5 млн допомоги населенню, що проживає біля Чорнобильської зони

2 хв читати
ЄС надав EUR5 млн допомоги населенню, що проживає біля Чорнобильської зони

Європейський Союз виділив EUR5 млн на медичне та лабораторне обладнання для лікарні, інформаційний центр, теплицю, установку для спалювання лісових відходів, радіологічне картографування території та регулярне медичне обстеження дітей Іванківського району Київської області, повідомляє Представництво ЄС в Україні в понеділок.

Як повідомляється в прес-релізі, допомогу було надано в рамках проекту ЄС "Оздоровчі та екологічні програми навколо Чорнобильської зони відчуження", представленого депутатами Європейського парламенту Мішель Рівазі та Джулі Ворд у Києві 10 липня за участю в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та заступника міністра екології та природних ресурсів Миколи Кузя.

"Я рада підтримати цю європейську програму, яка є результатом унікальної співпраці між Європейським парламентом та Європейською Комісією. П'ять мільйонів людей живуть на забрудненій території розміром 150 тисяч кв. км. Міжнародна підтримка не повинна обмежуватися безпекою ядерних реакторів і має так само зосереджуватися на людях, їхньому здоров'ї та умовах, в яких вони живуть", - зазначила М.Рівазі.

У рамках проекту, зокрема, Іванківській райлікарні надано медичне та лабораторне обладнання для вимірювання кількості радіоактивних і хімічних речовин у людському організмі та харчових продуктах, здійснено сучасне радіологічне картографування території навколо Іванкова та створено інформцентр для сповіщення про потенційні наслідки і способи уникнення радіологічних ризиків. Також розпочалася програма обстеження стану здоров'я близько 3 тисяч дітей Іванківського району.

Крім того, в районі побудовано теплицю розміром 7,5 тис. кв. м для забезпечення місцевого населення безпечними для здоров'я овочами без радіоактивного або хімічного забруднення.

У Чорнобилі введено в експлуатацію спалювач лісових відходів вартістю EUR1,25 млн для запобігання лісовим пожежам і поширенню радіонуклідів у повітрі.

Проект "Оздоровчі та екологічні програми навколо Чорнобильської зони відчуження", що фінансується через Інструмент ЄС зі співпраці у сфері ядерної безпеки, тривав із 2013 по 2017 рік і мав на меті поліпшити якість життя на забруднених після Чорнобильської аварії територіях шляхом зменшення впливу радіації на місцеве населення та мінімізації наслідків такого впливу. Проект реалізовувався в партнерстві з Державним агентством України з управління зоною відчуження та місцевими органами влади смт Іванків.

Загалом з 1991 року ЄС надав підтримку в підвищенні безпеки ядерної галузі України на суму понад EUR900 млн. Його проекти передбачають підвищення безпеки експлуатації і ремонт чотирьох українських атомних електростанцій, підтримку у створенні належної національної інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами, інституційну підтримку українського ядерного регулювального органу, фінансування нового безпечного укриття над пошкодженим реактором Чорнобильської АЕС, а також низку соціальних проектів для підтримки громад, що стикаються з наслідками Чорнобильської аварії 1986 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА