14:04 10.07.2018

Аналітики попереджають інвесторів про ймовірне перенесення переговорів України з МВФ на осінь

2 хв читати
Аналітики попереджають інвесторів про ймовірне перенесення переговорів України з МВФ на осінь

Переговорний процес між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо завершення четвертого перегляду програми EFF найімовірніше буде перенесено на осінь, повідомляється в оглядах інвестиційних аналітиків.

"Враховуючи, що у ВР є лише один тиждень на внесення поправки про апеляцію до закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС), ми бачимо ризик, що переговори щодо четвертого перегляду програми EFF буде перенесено на вересень, коли парламент і МВФ повернуться з літніх канікул", - йдеться в огляді Morgan Stanley.

За оцінками експертів інвестбанку, перегляд внутрішніх тарифів на газ, якого вимагає Фонд, найімовірніше буде здійснено після внесення зазначеної правки, і сторонам, врешті-решт, вдасться досягти згоди.

"Беручи до уваги відсутність альтернативних джерел фінансування і небажану девальвацію гривні перед майбутніми виборами, ми очікуємо, що влада забезпечить залучення п'ятого й останнього кредитного траншу від МВФ", - вважають експерти Morgan Stanley.

Водночас вони зазначають, що ризик неотримання чергового траншу також є.

Аналітики Merrill Lynch вважають, що Україна без допомоги МВФ зможе підтримувати макроекономічну стабільність до кінця виборчого циклу в 2019 році.

Вартість такої підтримки становитиме близько $5-6 млрд із резервів Національного банку України (НБУ). Таким чином, новому уряду для обслуговування подальших виплат за зовнішніми зобов'язаннями у будь-якому разі доведеться домовлятися з МВФ.

Базовий сценарій Merrill Lynch передбачає, що Україні все-таки вдасться отримати черговий транш Фонду ще в ІІІ кварталі 2018 року.

Водночас аналітики інвестбанку попереджають, що з кожним днем наближення до виборів політична воля на виконання вимог МВФ слабне.

На думку аналітиків ICU, центробанк навряд чи піде на зниження рівня резервів нижче за три місяці імпорту. Основним ресурсом, через який держава може залучити валюту на внутрішньому ринку, залишається банківський сектор.

Водночас сума, яку банки потенційно можуть переспрямувати на закупівлю держоблігацій, у рази менша за загальний обсяг валютної ліквідності за системою ($3,5 млрд). Відповідно, враховуючи майбутні виплати наприкінці року за зовнішніми зобов'язаннями на загальну суму близько $2,5 млрд, Україні вкрай важливо заручитися підтримкою МВФ та інших офіційних кредиторів.

Виходячи з цього, експерти ICU прогнозують, що влада України забезпечить завершення чергового перегляду програми EFF на початку осені, і вже в жовтні може надійти черговий кредитний транш. Водночас, як і інші експерти, вони не виключають ризику негласного зупинення програми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА