20:05 10.07.2018

Грошова маса в Україні в червні зросла на 1%

3 хв читати
Грошова маса в Україні в червні зросла на 1%

Грошова маса в Україні в червні 2018 року зросла на 1% – до 1 трлн 209,84 млрд грн, такі попередні дані грошово-кредитної статистики Національний банк України (НБУ) розмістив на своєму сайті у вівторок.

Згідно з ним, грошова база збільшилася за минулий місяць одразу на 3,1% – до 419,95 млрд грн.

Така динаміка грошових агрегатів зумовлена, передусім, зростанням обсягу готівкових коштів в обігу поза банками – на 3,6%, до 345 млрд грн, тоді як залишок за депозитами збільшився лише на 0,2% – до 864,42 млрд грн.

Загалом із початку 2018 року обсяг грошової бази зріс на 5,2%, тоді як грошової маси – лише на 0,1%.

НБУ уточнює, що залишки гривневих депозитів населення в платоспроможних банках у червні зросли на 5,9% – до 262,9 млрд грн, в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) – на 1,1%, до $8,5 млрд. На думку регулятора, активному залученню коштів фізичних осіб сприяли високі темпи зростання заробітних плат і подальше зростання приватних переказів з-за кордону. Крім того, приплив коштів на гривневі депозити був викликаний збереженням значної різниці в прибутковості з валютними депозитами на тлі практично незмінного курсу національної валюти до долара США, вважають у Нацбанку.

Водночас залишки депозитів юридичних осіб у платоспроможних банках за минулий місяць скоротилися: за гривневими вкладами – на 5,6%, до 243,8 млрд грн, за валютним (у доларовому еквіваленті) – на 1,3%, до $5,1 млрд. НБУ пояснює таку динаміку відрахуванням держкомпаніями коштів у бюджет.

Таким чином, загальний портфель гривневих депозитів у червні практично не змінився і залишився на рівні 506,7 млрд грн, констатує регулятор.

Він зазначає, що кредитний портфель банків у нацвалюті в червні скоротився на 1,4% – до 584,9 млрд грн за рахунок зменшення кредитів бізнесу на 1,8% – до 468,2 млрд грн, тоді як портфель кредитів фізособам залишився майже на рівні попереднього місяця – 116,7 млрд грн.

НБУ зазначає, що збереження конкуренції банків за корпоративних клієнтів зумовило незначне підвищення процентних ставок за депозитами бізнесу в національній валюті – на 0,2 процентного пункту (п. п.), до 11,6% річних. Вартість гривневих кредитів юридичних осіб зросла на 0,1 п. п. – до 17,1% річних, що відображало збільшення кредитного попиту, зокрема на оборотні цілі підприємств, вважають у Нацбанку.

За його даними, вартість гривневих вкладів населення фактично залишалася на рівні попереднього місяця (10,8% річних), враховуючи стійкий приплив коштів населення. Зате ставки за кредитами фізичних осіб зросли на 0,6% – до 31,8% річних, що НБУ пов'язує з підвищенням стандартів кредитування великими банками за позиками більше одного року. Водночас це компенсувалося зниженням вартості короткострокових позик.

Згідно зі статистикою центробанку, ставки за валютними кредитами населенню в червні впали одразу на 2,5 п. п. – до 5,7% річних, тоді як за валютними депозитами вони збільшилися на 0,1 п. п. – до 2,3% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА