12:52 11.07.2018

МЕРТ розраховує на запуск нової програми співпраці з МВФ у 2020 р.

3 хв читати
МЕРТ розраховує на запуск нової програми співпраці з МВФ у 2020 р.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розраховує на відкриття

Відповідні очікування містяться в проекті урядової постанови про прогноз соціального й економічного розвитку на 2019-2021 роки, який має агентство "Інтерфакс-Україна".

У документі, зокрема, наводиться прогноз чистого використання ресурсів МВФ. Базовий і розширений сценарії (охоплює додаткові позитивні і негативні чинники) на 2020 рік, зокрема, передбачають перевищення надходжень від Фонду над виплатами на $0,7 млрд, песимістичний – перевищення виплат над надходженнями на $0,3 млрд.

Прогноз на 2021 рік за першими двома сценаріями передбачає чисті надходження від МВФ у сумі $1 млрд, за песимістичним – нульові.

Згідно з даними, представленими на сайті МВФ, Україна у 2020 році має виплатити Фонду $948,14 млн, зокрема $788,02 млн основної суми боргу, у 2021 році –$1,087 млрд, зокрема $968,54 млн основної суми боргу.

Прогноз МЕРТ на 2019 рік передбачає чисту виплату Фонду за всіма трьома сценаріями в сумі $1,7 млрд, при тому, що за даними МВФ Україні наступного року доведеться перерахувати Фонду $1,348 млрд, зокрема $1,153 млрд у рахунок погашення основної суми боргу.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спершу передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року

З липня 2017 року Україна перебувала в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є доволі жорсткою, оскільки уряд минулого року ухвалив рішення про підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку Кабмін відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня заявила, що виконання передумов щодо ціни на газ є критично важливим для завершення нинішнього перегляду програми МВФ.

За її словами, дві інших передумови – внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА