12:24 12.07.2018

Київські забудовники відзначають скорочення темпів реалізації житла

2 хв читати
Київські забудовники відзначають скорочення темпів реалізації житла

Київські девелопери об'єктів житлового будівництва за підсумками першого півріччя-2018 відзначають скорочення темпів реалізації квартир, повідомив заступник керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник.

"У людей не так багато вільних грошей, вони дотримуються певної вичікувальної позиції з огляду на зростання вартості комунальних послуг, і багато девелоперів відзначають скорочення темпів реалізації квартир", - повідомив К.Олійник на прес-конференції за підсумками ринку нерухомості за перше півріччя-2018 в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Водночас експерт зазначив, що "бульбашки" надлишкової пропозиції нового житла в Києві немає.

За даними UTG, кількість договорів купівлі-продажу первинного житла в Києві за 2017 рік зросла на 8%, а за підсумками першого кварталу 2018 року - на 14%.

На думку К.Олійника, після вступу в силу оновлених державних будівельних норм (ДБН), затверджених Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, варто очікувати тимчасового зниження темпів будівництва.

"Забудовникам потрібно буде близько шести місяців для того, щоб підкоригувати проектну документацію згідно з новими ДБН, що трохи знизить темпи будівництва, але ненадовго. За прогнозами, за перше півріччя 2018 року буде введено близько 600 тис. кв. м житла", - зазначив К. Олійник.

За його словами, кількість виданих дозволів за підсумками 2017 року зросла, тоді як на початку 2018 року цей показник трохи скоротився.

Експерт зазначив, що середня площа квартири продовжує скорочуватися і становила 60,8 кв. м. У структурі пропозиції понад 80% посідають одно- і двокімнатні квартири.

За даними UTG, на київському ринку первинного житла є перші передумови до зростання цін за квадратний метр за всіма сегментами: на липень-2018 середні ціни зросли до $683 у класі "економ", $1 057 - у класі "комфорт", $1 587 - у класі "бізнес".

Водночас рекомендована Мінрегіоном вартість будівництва 1 кв. м на січень-2018 становить 13 тис. грн. Як пояснив К.Олійник, ця сума не враховує вартості будівництва місць загального користування (це підвищить вартість на 20-25%), вартість отримання земельної ділянки (плюс 8-15%), а також вартість залучення грошей.

Як зазначив експерт, в Києві поновилося більш дешеве панельне будівництво, якого не спостерігалося на столичному ринку тривалий час.

UTG (Київ) створена в 2001 році. Спеціалізується на комплексному супроводі девелоперських проектів.

За участю UTG відкрито понад 100 об'єктів нерухомості. Серед них - торгово-розважальні центри Lavina Mall, New Way, Ocean Plaza, Gulliver, "Піраміда" і "Комод" (всі - Київ), "Мегамолл" (Вінниця), "Міст Сіті Центр" (Дніпро), "Французький бульвар "(Харків) і Global.UA (Житомир).

UTG також працює в Росії, Білорусі, Грузії, Молдові.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА