13:51 12.07.2018

Енергоспівтовариство і ЄК вважають неприпустимим тимчасове передання "МГУ" в управління "Нафтогазу"

2 хв читати
Енергоспівтовариство і ЄК вважають неприпустимим тимчасове передання "МГУ" в управління "Нафтогазу"

Енергетичне співтовариство, Європейська комісія (ЄК) і Світовий банк (СБ) вважають неприпустимим тимчасове передання ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) в управління НАК "Нафтогаз України", зазначається в спільному листі на адресу прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана від 19 червня, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

"Об'єднання МГУ з "Нафтогазом України" суперечить поточним досягненням анбандлінга, не відповідає положенням закону "Про ринок природного газу" від 2015 року, є відхиленням від зобов'язань, затверджених у рамках законодавства ЄС", - йдеться в документі.

Автори листа пропонують на перехідний період (до кінця 2019 року, доки діє контракт на транзит газу між "Нафтогазом" і "Гапромом") сформувати наглядові ради (НР) "МГУ" і "Укртрансгазу" в складі одних і тих самих осіб, а також забезпечити фінансову незалежність цих наглядових рад.

"Під керівництвом наглядових рад МГУ і "Укртрансгазу", МГУ і "Нафтогаз" мають підготуватися до поступового передання чутливих функцій, не пов'язаних з транзитом газу, створивши окреме IT-середовище, бухгалтерську та інші системи", - вважають в Енергоспівтоваристві, ЄК і СБ .

Крім цього, на думку авторів листа, в рамках підготовки до анбандлінгу, необхідно забезпечити більшу самостійність діяльності з транспортування газу в складі "Укртрансгазу".

"У період до 2020 року слід вжити заходів щодо забезпечення більшого рівня операційної самостійності для діяльності з транспортування газу, не переданої МГУ (включно із забезпеченням транзиту). Такі заходи мають забезпечити операційну і фінансову незалежність всередині "Нафтогазу", мають сприяти переданню цих функцій МГУ на початку 2020 року", - зазначено в документі.

В Енергоспівтоваристві, ЄК і СБ також пропонують Україні прискорити процес впровадження добового балансування на ринку газу.

Як повідомлялося, Координаційна рада з питань проведення реформ у паливно-енергетичному комплексі (ПЕК) розглядає питання передання ПАТ "Магістральні газопроводи України" в управління НАК "Нафтогаз України" зі стартом самостійної роботи компанії в 2020 році.

Цей алгоритм передбачає переведення МГУ в управління "Нафтогазу" і передання МГУ газотранспортної системи, сертифікацію цієї компанії як оператора ГТС. Надалі, після завершення дії контракту з "Газпромом", він передбачає виведення МГУ зі складу "Нафтогазу" і початок самостійної роботи компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА