16:13 12.07.2018

Британські банки втратять безперешкодний доступ до ринку ЄС згідно з новим планом Мей щодо Brexit

2 хв читати
Британські банки втратять безперешкодний доступ до ринку ЄС згідно з новим планом Мей щодо Brexit

Уряд Великої Британії на чолі з прем'єр-міністром Терезою Мей надає перевагу "м'якому" варіанту виведення країни з Європейського союзу (Brexit) – без цілковитої відмови від чинних торгових і економічних угод, але при цьому Лондон відмовився від ідеї забезпечити британським банкам безперешкодний доступ до єдиного ринку.

У четвер британський уряд опублікувало новий план Brexit у формі так званої "білої книги" (white paper).

Раніше міністр Великої Британії у справах Brexit Домінік Рааб заявив, що, незважаючи на угоду за правилами ЄС у сфері торгівлі, Лондон залишить за собою право голосу в цьому питанні.

Поточна версія "білої книги" на 120 сторінках (були і попередні варіанти минулого року) вважається найважливішим і найповнішим документом про Brexit, опублікованим після ухвалення рішення про вихід з ЄС на референдумі в червні 2016 року. Financial Times порівнює плани Лондона з угодою про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Новий документ британського кабінету міністрів прагне зберегти свободу пересування кваліфікованих працівників і студентів між Великою Британією і ЄС на перехідний період, тобто до кінця 2020 року. "Слід віддати належне глибині взаємин і тісним зв'язкам між жителями Великої Британії та ЄС", – зазначається в "білій книзі".

На цей час уряд Великої Британії готовий надати громадянам ЄС безвізовий доступ в країну з туристичною метою і навіть для тимчасової роботи – в обмін на аналогічні умови з боку країн континенту. Однак після завершення перехідного періоду від свободи пересування доведеться відмовитися.

Передбачається, що публікація планів британського уряду допоможе прискорити перебіг переговорів із Брюсселем і узгодити остаточні умови восени. Т.Мей заявила, що хотіла б, щоб переговори "просувалися у хорошому темпі".

Як пише The Guardian, представлення "білої книги" у Палаті громад британського парламенту було хаотичним, оскільки депутати не отримали примірників документа і не могли вивчати його, доки Д. Рааб викладав його основні положення у мікрофон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА