19:03 12.07.2018

ЄС і США обговорили "Північний потік 2" і перспективу українського газового транзиту – Шефчович

2 хв читати
ЄС і США обговорили "Північний потік 2" і перспективу українського газового транзиту – Шефчович

Заступник голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович поінформував американського міністра енергетики Ріка Перрі про пропозицію ЄК з правками до газової директиви ЄС у зв'язку з дискусіями про "Північний потік 2".

"Це делікатне питання (про газопровід "Північний потік 2" – ІФ) обговорюється в Європейському союзі вже певний час. У нас відбулися поглиблені дискусії з цієї теми. І ми відзначали наше занепокоєння щодо "Північного потоку 2", – сказав М.Шефчович у четвер на прес-конференції після наради з енергетики ЄС-США, що відбулася в Брюсселі.

М.Шефчович повідомив Р.Перрі, що Єврокомісія запросила у Ради ЄС мандат для можливості розпочати переговори (про поправки – ІФ) з державами-членами. "Я також згадував тристоронні переговори (щодо газу – ЄС-РФ-Україна – ІФ), які у нас відбудуться. Я думаю, що в цьому контексті саме це найтерміновіше: треба стежити за тим, щоб транзит через Україну тривав", – зазначив заступник голови ЄК.

"Ми погодилися, що це має стратегічне значення для енергетичної безпеки Європи, а також для продовження реформ в Україні та для економічного розвитку країни, яка пережила чимало випробувань за ці останні роки", – продовжив М.Шефчович.

Відповідаючи на запитання про наслідки для європейських підприємств, причетних до проекту "Північний потік 2", можливих санкцій США, заступник голови ЄК сказав, що поділяє висловлену Р.Перрі думку про те, що союзники не мають карати підприємства одне одного. Необхідно вести діалог, здійснювати координацію, як обидві сторони це робили в минулому, а не обговорювати санкції.

Р.Перрі, що брав участь у прес-конференції, перед цим заявив, що "санкції не є нашим найкращим рішенням". "Завжди є інші опції", – зазначив американський міністр, повідомивши, що у сторін відбулися відверті дискусії щодо "Північного потоку 2".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА