14:25 16.07.2018

Учасники газового ринку виявили значний інтерес до транспортування газу через українсько-польський переріз за підсумками оцінки операторів ГТС

2 хв читати
Учасники газового ринку виявили значний інтерес до транспортування газу через українсько-польський переріз за підсумками оцінки операторів ГТС

Учасники газового ринку продемонстрували значний інтерес до транспортування газу через українсько-польський переріз за підсумками процедури незобов'язувальної оцінки попиту, проведеної операторами ГТС ПАТ "Укртрансгаз" і Gaz-System SA (Польща), повідомила прес-служба "Укртрансгазу" .

"Обидва оператори виявили значний інтерес учасників ринку в транскордонних потужностях в обох напрямках. Оцінка показала такі результати: близько 3,9 млрд куб. м. у напрямку Польща-Україна; близько 1,6 млрд куб. м у напрямку Україна-Польща, у довгостроковій перспективі", - зазначають у прес-службі.

Результати оцінки будуть підставою для ухвалення операторами ГТС надалі рішення щодо здійснення зобов'язувальної процедури - Open season. Продемонстрований ринковий попит також буде основою для ухвалення рішення стосовно будівництва нового інтерконнектора.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" і Gaz-System здійснювали оцінку попиту на потужності із транспортування газу через переріз Польща-Україна з 6 квітня до 8 червня 2018 року.

У грудні 2017 року "Укртрансгаз" і польська Gaz-System уклали угоду про співпрацю з підготовки ТЕО проекту об'єднання польської та української газових систем. Документ передбачає не лише інтеграцію газотранспортних систем обох держав з метою збільшення обсягів імпорту газу до України з Європи через Польщу, а й забезпечення зберігання європейського газу в ПСГ України, його подальшого постачання споживачам із країн ЄС.

Інтерконнектор має вирішальне значення для забезпечення можливості транспортування газу із запланованих "Північних воріт" (норвезький коридор і термінал ЗПГ) у напрямку Східної Європи. Проект дасть змогу значно підвищити рівень диверсифікації поставок газу для України (доступ до нових джерел природного газу, зокрема ЗПГ) та інтеграцію регіональних ринків газу.

Інтерконнектор охоплює будівництво нового газопроводу між вузлом газу Германовичі - на польському боці та Більче-Волиця - на українському. Газопровід дасть змогу збільшити щорічну пропускну здатність до 5 млрд куб. м у 2020 році, коли також буде завершено розширення газотранспортної системи в Польщі. Другий етап проекту дасть можливість збільшити обсяг експорту до 8 млрд куб. м на рік, але його реалізація залежить від підтвердженого інтересу ринку.

Енергетичне співтовариство 14 жовтня 2016 року підтримало надання проекту будівництва інтерконнектора статусу PMI (проекти взаємного інтересу) ЄС.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА