16:27 16.07.2018

"Нафтогаз" пропонує НКРЕКП змінити методику розрахунку тарифів на транспортування газу з їхнім можливим зниженням з 2019 р.

3 хв читати
"Нафтогаз" пропонує НКРЕКП змінити методику розрахунку тарифів на транспортування газу з їхнім можливим зниженням з 2019 р.

НАК "Нафтогаз України" 13 липня звернувся до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з пропозицією змінити методику розрахунку тарифів на транспортування газу, що може призвести до їх зниження з 2019 року, повідомила прес-служба "Нафтогазу".

"Запропоновані зміни мають на меті привести положення чинної методики у повну відповідність з ухваленим у березні 2017 року Регламентом Єврокомісії №2017 / 460 про затвердження Мережевого кодексу щодо гармонізації тарифів на транспортування газу. Застосування нової методики може призвести до зниження вартості транзиту через Україну в 2,3 рази (за умови майже повного завантаження ГТС - ІФ), починаючи з 2019 року", - зазначили у прес-службі.

У "Нафтогазі" уточнюють, що секретаріат Енергетичного співтовариства планує зробити Регламент №2017/460 обов'язковим для всіх членів об'єднання (зокрема для України).

"Зміни до методики (поданої до НКРЕКП - ІФ) розроблені АТ "Укртрансгаз" разом із фахівцями міжнародної компанії, що спеціалізується, зокрема, на наданні консультаційних послуг європейським національним регуляторам енергетичних ринків. "Нафтогаз" запропонував регулятору внести відповідні зміни до методики та застосувати її для розрахунку тарифів на наступний регуляторний період тривалістю п'ять років, що починається з 2019 року", - уточнюють у НАК.

Пропозиції "Нафтогазу", зокрема, передбачають приведення методології аллокації необхідного доходу на тарифи в точках входу/виходу у відповідність з Регламентом №2017/460; включення в розрахунок необхідного прибутку на два наступні регуляторні періоди тих доходів, які були раніше недоотримані або надмірно отримані оператором ГТС.

Запропоновано також кластеризувати деякі точки входу і виходу (зокрема, точки входу для видобутку в Україні, точки входу на східному/західному кордоні, точки виходу для газорозподільних підприємств та прямих споживачів).

За розрахунками "Нафтогазу", у разі затвердження НКРЕКП запропонованих змін і при завантаженні української ГТС на точках виходу в ЄС на рівні 141 млрд куб. м на рік (показник, відповідний 1998 року) розрахункова середня вартість транзиту територією України знизиться до $2,17 за 1 тис.куб. м на 100 км (з ПДВ та паливної складової). Це на 20% менше ставки плати за транзит за чинним контрактом із "Газпромом" і в 2,3 рази менше середньої вартості транзиту за чинними тарифами, встановленими НКРЕКП в грудні 2015 року.

"Цей сценарій є можливим у разі не будівництва трубопроводу" Північний потік-2 ", а також у разі розблокування російською стороною транзиту газу, що видобувається приватними російськими компаніями і компаніями з Середньої Азії", - уточнюють у НАК.

За такого сценарію рівень тарифу для внутрішніх точок входу для українських видобувачів становив би 127 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ), для внутрішніх точок виходу в газорозподільні мережі і на прямих споживачів - 136 грн за 1 тис. куб. м.

"Якщо параметри сценарію, закладені в зазначений розрахунок, що не підтвердяться фактичними даними (зокрема, за очікуваними обсягами заброньованих потужностей), параметри сценарію, і, відповідно, розрахунок тарифів, мають бути переглянуті", - зазначають у НАК.

Група "Нафтогаз", крім змін до методики розрахунку тарифів на транспортування, планує запропонувати НКРЕКП ввести мультиплікатори, що застосовуватимуть до базового тарифу з урахуванням терміну замовлення потужностей для транспортування газу, а також дисконти для потужностей з обмеженнями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА