18:44 16.07.2018

Путін: РФ готова продовжити транзитний контракт із Україною у разі врегулювання судової суперечки між "Газпромом" і "Нафтогазом"

2 хв читати
Путін: РФ готова продовжити транзитний контракт із Україною у разі врегулювання судової суперечки між "Газпромом" і "Нафтогазом"

У разі врегулювання спору між ВАТ "Газпром" (РФ) і НАК "Нафтогаз України" в Стокгольмському арбітражному суді РФ буде готова продовжити контракт на транзит російського газу до країн ЄС територію України, заявляє президент РФ Володимир Путін.

"Що стосується "Північного потоку-2, я запевнив пана президента в тому, що Росія готова зберегти цей транзит (газу територією України - ІФ). Більш того - ми готові продовжити транзитний контракт, що завершується в наступному році, в разі врегулювання спору між господарюючими суб'єктами в Стокгольмському арбітражі", - сказав В.Путін на прес-конференції за підсумками переговорів з президентом США Дональдом Трампом у Гельсінкі в понеділок.

За словами В.Путіна, РФ і США, як найбільші нафтогазові держави, могли б конструктивно працювати з регулювання міжнародних ринків.

"Тому що ми не зацікавлені як у надзвичайному падінні цін нижче від найнижчої межі, оскільки від цього страждатимуть наші виробники, до речі кажучи, зокрема і в Сполучених Штатах, маючи на увазі сланцевий нафтогаз. За певними рамками зникає рентабельність виробництва", - сказав президент РФ.

"Не зацікавлені також ми і в надмірно високих цінах, тому що це вбиватиме переробку, машинобудування та інші галузі економіки. У нас тут є про що поговорити, є поле для співпраці", - додав В.Путін.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу в розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до Апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Наприкінці травня - початку червня "Нафтогаз" повідомив про заходи, на території Швейцарії і Нідерландів, щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу із розгляду за транзитним контрактом.

6 червня НАК "Нафтогаз України" подала до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом з ПАТ "Газпром". "Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" дає сторонам можливість вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися значні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню", - зазначають у компанії.

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року, попередньо оцінює свої грошові вимоги в $11,58 млрд без урахування відсотків. Водночас, за даними головного комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, суму вимог може бути знижено у разі виконання "Газпромом" деяких умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА