14:06 17.07.2018

Україна програла апеляцію в британському суді у справі "Укртатнафти"

2 хв читати
Україна програла апеляцію в британському суді у справі "Укртатнафти"

Королівський суд Лондона 13 липня відхилив апеляцію України з питання визнання і виконання на території Великої Британії рішення Міжнародного комерційного арбітражу щодо стягнення з України на користь російської "Татнафти" $112 млн (і відсотків) у справі "Укртатнафти", пише Enkorr.

При цьому Enkorr посилається на копію рішення суду, якою володіє галузеве видання.

Як повідомлялося, "Татнафта" розпочала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо "Укртатнафти".

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належали структурам, наближеним до "Татнафти", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належали безпосередньо "Татнафті". Однак у результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а у підприємства з'явилися нові акціонери, близькі до групи Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

У 2014 році Міжнародний арбітраж виніс рішення на користь "Татнафти" і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. Того самого року Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень. Наприкінці 2016 року Апеляційний суд Парижа залишив чинними два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити "Татнафті" зазначену суму.

У свою чергу "Татнафта" в квітні 2017 року подала клопотання до Високого суду Лондона й Арбітражного суду Москви щодо примусового виконання рішення міжнародного арбітражу.

Суд Лондона наприкінці липня 2017 року визнав рішення Міжнародного арбітражу, Україна спробувала його оскаржити.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА