18:29 17.07.2018

Експерти високого рівня в середині вересня обговорять транзит газу через Україну після 2019 року

2 хв читати
Експерти високого рівня в середині вересня обговорять транзит газу через Україну після 2019 року

Група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня для обговорення питання транзиту газу з РФ в ЄС територією України після 2019 року, заявив віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович за підсумками тристоронніх переговорів у Берліні у вівторок.

"Це був довгий, але дуже продуктивний день (...) У нас є спільна угода, що сьогоднішня зустріч була не просто заходом, ми продовжимо восени", - сказав він.

За словами М.Шефчовича, група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня. Серед тем для обговорення експертів - питання того, як імплементація Україною європейського законодавства має вплинути на майбутній транзитний контракт і механізм тарифоутворення, закладений у ньому, а також питання виділення зі структури "Нафтогазу України" нового оператора ГТС, який і має стати стороною контракту.

"Група експертів високого рівня має провести зустріч у середині вересня. Ми віримо, виходячи з сьогоднішнього конструктивного настрою експертів, що вони зможуть підготувати основу для наступних тристоронніх переговорів на політичному рівні. Моя думка - не можна втрачати час, і зустріч на політичному рівні необхідно провести в жовтні", - сказав він.

Віце-президент ЄК додав, що хорошою практикою було б встановити фіксовану частоту зустрічей і проводити їх, наприклад, що шість-вісім тижнів.

Він також зазначив, що під час сьогоднішньої зустрічі сторони вирішили відокремити обговорення нового транзитного контракту від старих питань. "Ми вирішили, що необхідно розділити старі та нові теми. І ми дійсно концентруватимемося на тому, як досягти хорошого нового транзитного контракту на період із 2020 року", - сказав М.Шефчович.

У свою чергу глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив журналістам, що українська газотранспортна система буде забезпечена нормальним завантаженням у найближчі п’ять-десять років у зв'язку з планами щодо збільшення постачання російського газу в Європу.

"Сьогодні обговорювалося питання щодо обсягів постачання. Ми бачимо, що зростає споживання в Європі, збільшуються обсяги і постачань газу через Україну, зокрема. Це пов'язано із загальним зростанням споживання газу в Європі, і за результатами 2017 року, і вже в 2018 році за результатами першого півріччя", - сказав він.

"Крім того, ми вже розуміємо на сьогодні, що в період найближчих п'яти-десяти років обсяги поставок європейським споживачам будуть ще більші, ніж у 2017-2018 роках. Може йтися про додаткові 10-15% зростання. Ці додаткові обсяги обговорювалися як одне з можливих джерел завантаження газотранспортної системи України", - зазначив О.Новак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

Учасники весняних зборів МВФ і Світового банку знову обговорять підтримку України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА