20:36 17.07.2018

Росія тягнутиме з газовими переговорами до рішення апеляції щодо Стокгольмського арбітражу

2 хв читати
Росія тягнутиме з газовими переговорами до рішення апеляції щодо Стокгольмського арбітражу

Російська сторона зайняла неконструктивну позицію на тристоронніх переговорах щодо газу, що відбулися в Берліні, заявляючи про готовність говорити про нові умови транзиту лише після отримання рішення апеляційного суду за скаргою "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу з "Нафтогазом", вважає комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Позиція російської сторони фактично означає, що справжні переговори (а не консультації, як зараз) фактично можливі не раніше, ніж буде отримано рішення апеляційного суду щодо Стокгольмського арбітражу. Тобто через 1-1,5 року", - написав він на своїй сторінці в Facebook за підсумками зустрічі у вівторок, в якій брав участь.

За його словами, до цього часу, з позиції Росії, сторони можуть лише "вивчати" нові умови.

"Якщо хтось вважає таку позицію конструктивною, то логічним наслідком має бути призупинення будівництва "Північного потоку-2" - принаймні, на ті ж 1,5 року "для вивчення ситуації", - наголосив Ю.Вітренко.

Комерційний директор НАК зазначив, що позиція України та Європейської Комісії на зустрічі була дуже конструктивною: "Максимальне застосування європейських правил, які на ділі, а не лише на словах забезпечують баланс інтересів сторін".

Ю.Вітренко додав, що було згадано запропоновану "Нафтогазом" нову методику розрахунку тарифів на транспортування газу, застосування якої за повного завантаження транзитних потужностей України дає змогу знизити тарифи до рівня нижчого, ніж у "Північного потоку-2".

"Сьогоднішні тристоронні консультації у Берліні щодо транзиту газу через Україну ще раз підтвердили, що "Північний потік-2" не має бути побудований", - зробив висновок представник "Нафтогазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА