20:22 18.07.2018

Зростання світового ВВП може знизитися на 0,5 п.п. у 2020 р. через торговельні спори та їх наслідки

2 хв читати
Зростання світового ВВП може знизитися на 0,5 п.п. у 2020 р. через торговельні спори та їх наслідки

Дії президента США Дональда Трампа щодо впровадження додаткових мит на експортні товари - від китайської сталі до німецьких автомобілів - можуть стати шоком для ділової довіри, який призведе до скорочення глобального ВВП, свідчить аналіз, проведений Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Експерти МВФ протестували кілька сценаріїв розвитку ситуації в торговельній сфері, зокрема введення нових мит Штатами, відповідні заходи їхніх торговельних партнерів, а також реакцію бізнес-спільноти на зміни.

У разі початку дії всіх оголошених на сьогодні тарифів темпи зростання глобального ВВП у 2020 році будуть на 0,1 процентного пункту (п.п.) нижчі, ніж очікується нині, заявила керівник МВФ Крістін Лагард, коментуючи результати аналізу, оприлюдненого фондом у переддень саміту глав фінансових відомств G20, який відбудеться 21-22 липня в Буенос-Айресі.

У разі, якщо набуття чинності американськими митами й заходи у відповідь підірвуть довіру бізнесу до економіки та спровокують скорочення капіталовкладень компаній, темпи зростання світової економіки можуть бути на 0,5 п.п. нижчими за очікування, тобто обсяг ВВП у 2020 році буде на $430 млрд менший, ніж очікується, зазначила К.Лагард.

"Послідовна ескалація торговельного спору може підірвати багатосторонню структуру СОТ, яка успішно сприяла глобальному зростанню торгівлі з 1995 року, - наголошується в аналітичному огляді, оприлюдненому фондом. - Наслідки будуть плачевними - це зруйнує глобальні ланцюги постачань, різко скоротить шанси на потенційне зниження торговельних бар'єрів, а також зашкодить споживачам, оскільки призведе до зростання вартості імпорту".

"При тому, що всім країнам у кінцевому результаті буде гірше внаслідок торговельного конфлікту, американська економіка особливо вразлива, враховуючи, наскільки значний обсяг торгівлі буде предметом відповідних заходів", - заявила К.Лагард.

Згідно з оцінками МВФ, темпи зростання США вже наступного року можуть бути на 0,8 п.п. гірші за прогноз в разі розвитку ситуації в глобальній торгівлі за найгіршим сценарієм.

Азійські emerging markets будуть другим регіоном після США, по яких найсерйозніше вдарить зростання протекціонізму - темпи зростання ВВП цього регіону в 2020 році можуть бути на 0,7 п.п. нижчі, ніж очікується, вважають у МВФ.

Зниження темпів зростання ВВП Латинської Америки та Японії порівняно з прогнозом може становити 0,6 п.п. у разі реалізації найгіршого з протестованих МВФ сценаріїв, єврозони та решти світу - 0,3 п.п.

Згідно з прогнозом МВФ, оприлюдненим у липневому бюлетені "Перспективи розвитку світової економіки" (World Economic Outlook, WEO), світова економіка зросте на 3,9% і у 2018-му, і у 2019 рр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА