20:17 20.07.2018

СОТ задовольнила основні вимоги РФ у справі проти України про антидемпінгові заходи щодо імпорту нітрату амонію

2 хв читати
СОТ задовольнила основні вимоги РФ у справі проти України про антидемпінгові заходи щодо імпорту нітрату амонію

Група експертів Світової організації торгівлі (СОТ) частково задовольнила вимоги РФ у справі проти України щодо антидемпінгових заходів стосовно імпорту нітрату амонію (DS493), зокрема, встановила недотримання українською стороною вимог СОТ щодо застосування антидемпінгових заходів до групи компаній "ЄвроХім".

Відповідне рішення СОТ оприлюднено в п'ятницю.

Експерти СОТ також підтримали низку ключових вимог РФ щодо здійснення процедури розслідування.

Водночас Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), визнавши програш щодо низки питань, зазначає, що група експертів не заперечує позиції України щодо дотримання ринкового принципу формування вартості експортного товару. "Це важливе рішення, бо ним визнано право на проведення коригування під час підрахунку нормальної вартості товару у випадку доведення його "неринкового" характеру. Така практика дозволяє створювати умови для функціонування конкурентного ринку з рівними умовами для всіх його учасників", - наводить прес-служба на сайті МЕРТ слова торгового представника - заступника міністра економрозвитку Наталії Микольської.

За її словами, результати рішення створюють прецедент, який дасть можливість Україні та іншим країнам розраховувати нормальну вартість товару за рахунок коригування ціни на газ при застосуванні інструментів торговельного захисту.

Міжвідомча робоча група із забезпечення захисту прав та інтересів України в рамках СОТ у цій справі готує детальний аналіз цього рішення. При цьому МЕРТ допускає можливість подання апеляції, йдеться в повідомленні міністерства.

Як повідомлялося, Україна в 2008 році запровадила антидемпінгові мита щодо російської аміачної селітри на рівні 11,91% терміном на п'ять років для всіх підприємств, за винятком ВАТ "Дорогобуж" і МХК "ЄвроХім", що співпрацювали з Мінекономіки країни, для яких їх було визначено на рівні, відповідно, 9,76% та 10,78%.

"ЄвроХім" у судах домагався скасувати мита, і наприкінці жовтня 2010 року для нього їх було скасовано.

Україна в липні 2014 року у рамках проміжного перегляду антидемпінгових мит щодо аміачної селітри походженням із Росії збільшила їхній розмір утричі - з 11,91% до 36,03% і продовжила термін їхньої дії на п'ять років. При цьому розмір антидемпінгових мит щодо аміачної селітри виробництва російського ВАТ "Дорогобуж" збільшено з 9,76% до 20,51%. Для МХК "ЄвроХім" встановлено те саме значення мит, що й для інших російських виробників - 36,03% (раніше було 10,78%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА