17:38 23.07.2018

Тимчасовий реєстр відшкодування "старого" ПДВ не відповідає нормам законодавства - ЄБА

2 хв читати

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) наголошує на невідповідності Тимчасового реєстру заяв про відшкодування "старого" податку на додану вартість (ПДВ) нормам законодавства і закликає Державну фіскальну службу (ДФС) доопрацювати його.

"Таблиця з назвою "Тимчасовий реєстр", що оприлюднена на сайті ДФС, не містить зазначеного (у ст. 200 Податкового кодексу – ІФ) переліку показників та не включає інформації про всі суми ПДВ, які мають бути включені до цього реєстру. У нинішній редакції реєстру не всі, хто має право на відшкодування «старих сум» ПДВ, зможуть його отримати", - зазначає ЄБА в повідомленні.

Оприлюднений на сайті ДФС реєстр містить дані про дату подачі заяви, номер податкової декларації або уточнювального розрахунку, найменування платника податків, його індивідуальний податковий номер і суму залишку невідшкодованого ПДВ, заявленого до виплати на рахунок платника в банку.

Водночас ЄБА наголошує, що, відповідно до Податкового кодексу, реєстр має містити, зокрема, дату складання і вручення платнику податків акта перевірки, реквізити рахунку платника податків, а також низку інших відомостей.

"Станом на 23 липня оприлюднена на офіційному сайті ДФС "таблиця" не є Тимчасовим реєстром заяв про відшкодування "старих" сум ПДВ", - зазначають експерти асоціації.

"Понад два роки підприємці не можуть отримати "старі суми" відшкодування ПДВ, які утворились до 1 лютого 2016 року, оскільки вони не були включені до Єдиного реєстру податкових накладних на підставі різних причин. Створення Тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування мало вирішити цю проблему. За публічними заявами, заборгованість із відшкодування старих сум ПДВ становить близько 4,7 млрд грн", - зазначила ЄБА, посилаючись на дані Міністерства фінансів та ДФС.

Як повідомлялося, питання відшкодування "старих" сум ПДВ було порушено на зустрічі президента з бізнесом у липні. Глава держави зазначив, що наразі коштів у держбюджеті на виплату цих сум немає. П.Порошенко також нагадав, що раніше пропонували кілька варіантів вирішення цієї проблеми - оформлення борговими паперами, введення спеціальних критеріїв, проте їх відкинули.

У свою чергу представники бізнесу запропонували підтримати урядовий законопроект №7518, який передбачає відшкодовувати такі суми згідно з Тимчасовим реєстром.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА