14:50 24.07.2018

Кабмін саботує ухвалення актів для впровадження закону про ЖКП

3 хв читати
Кабмін саботує ухвалення актів для впровадження закону про ЖКП

Секретаріат Кабінету Міністрів України саботує ухвалення підзаконних нормативно-правових актів, необхідних для набуття чинності закону "Про житлово-комунальні послуги" (ЖКП) у частині договірних відносин між споживачами і виконавцями послуг, вважає народний депутат України Олена Бабак (фракція "Самопоміч").

"Мінрегіон розробило підзаконні акти, вони ... опинилися в секретаріаті Кабміну, і там йде блокування: там є люди, які шляхом адміністративного впливу не виносять акти на засідання уряду. Це світоглядний саботаж - вони не довіряють парламенту, який ухвалив цей закон, і вважають, що можуть "убезпечити" власників (житла - ІФ) від прийняття ними рішень", - пояснила О.Бабак на прес-сніданку у вівторок.

За її словами, деякі органи місцевого самоврядування також переконують секретаріат Кабміну в недоречності цих змін, оскільки не хочуть втратити можливість освоювати бюджетні гроші через комунальні підприємства.

О.Бабак нагадала, що частина закону про управління житловими будинками набула чинності 10 червня 2018 року (за винятком статті про санкції за несвоєчасну установку будинкових лічильників), тоді як норми, що вводять договірні відносини споживачів із виконавцями комунальних послуг, відкладені до 1 травня 2019 року. Водночас, за словами депутата, реальне впровадження норм закону займе два-три роки після набуття ним чинності.

"Щоб цей закон запрацював… потрібно два роки. Потрібно як мінімум два цикли договірних відносин: перший рік - хтось ще щось комусь призначає, другий рік - люди зрозуміють, що їм це не подобається. У частині комунальних послуг потрібно три роки з моменту набуття (цими нормами - ІФ) чинності", - пояснила вона.

Як повідомлялося раніше, закон "Про житлово-комунальні послуги" є четвертим ключовим законом у реформі енергоефективності: раніше було ухвалено закони "Про енергоефективність будівель", "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про Фонд енергоефективності".

Укладені до набуття ним чинності договори про надання житлово-комунальних послуг продовжать дію ще протягом одного року після початку дії закону.

Протягом цього терміну співвласники багатоквартирних будинків мають прийняти рішення про моделі організації договірних відносин із виконавцями комунальних послуг (крім послуг із постачання електроенергії та природного газу).

У багатоквартирних будинках, у яких на день набуття чинності закону "Про житлово-комунальні послуги" щонайменше половина квартир і нежитлових приміщень відключені від централізованого опалення та гарячої води, власники квартир мають право облаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання). Однак не допускається примусове відключення від централізованих мереж квартир у разі відокремлення від цих мереж інших власників квартир і нежитлових приміщень.

За словами юриста практики корпоративного права юридичної фірми Juscutum Марії Фельмецгер, закон надасть переваги споживачам, готовим обстоювати свою позицію в діалозі з постачальником послуг і коректно фіксувати відсутність або низьку якість житлово-комунальних послуг. Зокрема, закон надає споживачам право на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги за умови документального підтвердження ненадання комунальних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА