10:01 25.07.2018

Суд Лондона зобов'язав Коломойського узгодити витрати щодо аеропорту "Бельбек"

4 хв читати
Суд Лондона зобов'язав Коломойського узгодити витрати щодо аеропорту "Бельбек"

Високий суд Лондона визнав "нестандартними" операції Ігоря Коломойського з фінансування юридичних та інших витрат аеропорту "Бельбек" (Севастополь, АРК) і зобов'язав українського бізнесмена узгодити такі платежі.

Відповідне рішення, оприлюднене у вівторок, ухвалено в рамках позову ПриватБанку (Київ) стосовно І.Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. та ZAO Ukrtransitservice Ltd., які ймовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Згідно з текстом рішення, юрфірма Field Fisher, що представляє І.Коломойського, повідомила юрфірмі Hogan Lovells (обидві - Велика Британія), що представляє інтереси ПриватБанку, про необхідність перерахування значних сум для фінансування судових витрат за різними провадженнями, зокрема за цим.

Field Fisher уточнила, що кошти будуть перераховані Stalmag SP z.o.o. з її рахунка в IMG Bank Slaski (обидва – Польща).

Згідно даних І.Коломойського, він володіє 50% статутного капіталу певної компанії, що названа в провадженні як "E Co.", якій належить 100% акцій Stalmag з оцінною вартістю $15 млн.

Позивач засумнівався у відповідності таких платежів наказу Високого суду про всесвітній арешт активів відповідачів, який було видано в грудні 2017 року.

Суд визнав, що таке фінансування, зокрема за рахунок коштів Stalmag, не є необґрунтованим або неприпустимим. Водночас уточнив, що відповідачу - І.Коломойському - необхідно узгодити з позивачем - ПриватБанком - або із судом такі операції.

Суд також розглянув інші операції І.Коломойського, в яких, зокрема, задіяні Selantia Limited, Atrasten Ventures Limited, Perkela Service Limited (усі - Віргінські о-ви), Goiania Comercio E Servicos Internacionais LDA (Португалія), а також Redhill Limited (Беліз).

Високий суд відмовив у необхідності погоджувати ці операції у рамках наказу про замороження активів.

Загальна сума всіх операцій, разом із фінансуванням витрат аеропорту "Бельбек", становить понад $40 млн.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінзаклад до його націоналізації наприкінці 2016 року був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків щонайменше в $5,5 млрд.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти І.Коломойського, Г.Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. та ZAO Ukrtransitservice Ltd.

Позивач добився, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку І.Коломойського та Г.Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Суд при цьому зобов'язав І.Коломойського та Г.Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи.

Крім того, суд за підсумками слухань на початку березня 2018 року зобов'язав Rossyn Investing Corp, Milbert Ventures Inc та ZAO Ukrtransitservice Ltd деталізувати інформацію про деякі операції із коштами ПриватБанку, отриманими від інших осіб.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачено арешт низки рахунків у кіпрській філії найбільшого в Україні ПриватБанку у рамках розслідування про заволодіння кредитами рефінансування Національного банку України на суму 19 млрд грн.

І.Коломойський прогнозує, що розгляд Високим судом Лондона справи по суті відбудеться не раніше ніж 2020 року.

Водночас І.Коломойський та Г.Боголюбов подали заяву до Високого суду Лондона, в якій оспорюють застосовність його юрисдикції під час розгляду позову ПриватБанку.

Попередні слухання за відповідною заявою стартують 25 липня і триватимуть п'ять-сім днів.

Окрім цього, суд розгляне заяву відповідачів про зняття запобіжного заходу про замороження їхніх активів.

Раніше, в січні 2015 року, І.Коломойський і ТОВ "Аеропорт "Бельбек" ініціювали проти РФ арбітражне провадження в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі на підставі регламенту UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law, Комісія ООН з права міжнародної торгівлі) та угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 року про захист інвестицій.

Позивачі заявили, що РФ порушила свої зобов'язання, що випливають із зазначеного договору, шляхом вжиття з лютого 2014 року заходів, що позбавили позивачів прав власності, договірних та інших прав з експлуатації пасажирського термінала для комерційних перельотів аеропорту "Бельбек" у Криму.

І.Коломойський заявляв про наявність у нього до 2020 року контракту на управління пасажирським терміналом аеропорту "Бельбек", націоналізованим Росією після анексії Криму. Він зажадав від РФ компенсації втрат у вигляді можливого доходу від термінала. Йдеться про суму в $15 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА