17:28 25.07.2018

Порошенко підписав закон про штрафи за несплату аліментів

4 хв читати
Порошенко підписав закон про штрафи за несплату аліментів

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який посилює відповідальність недобросовісних платників аліментів.

Як повідомляє в середу прес-служба президента України, П.Порошенко підписав відповідний закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання".

"Законом передбачені особливості впливу на боржників, котрі мають заборгованість зі сплати аліментів для утримання дітей з інвалідністю та дітей, які мають певні важкі захворювання, враховуючи, що невчасна сплата аліментів має особливо негативні наслідки для дітей з цієї вразливої категорії", - йдеться в повідомленні.

Документ встановлює механізм притягнення до юридичної відповідальності осіб за несплату аліментів та ухилення порушників від призначеного стягнення за несплату аліментів.

"Законом встановлюється, що несплата аліментів на утримання дитини за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин", - сказано в повідомленні.

Зокрема, несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, і дитини, яка хворіє на важкі перинатальні ураження нервової системи, вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворюваннями, онкологічні або онкогематологічні захворювання, на дитячий церебральний параліч, на тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня; або на утримання дитини, яка дістала важкі травми, і потребує трансплантації органа, або паліативної допомоги, що призвела до заборгованості, за три місяці з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на термін від 120 до 240 годин.

Повторне протягом року вчинення цього правопорушення тягне за собою стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 240 до 360 годин. Ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт строком до десяти діб.

Також закон передбачає заходи, які будуть застосовувати до батьків або осіб, що їх замінюють, у разі ухилення ними від виконання обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей. " У таких випадках передбачено попередження або накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - йдеться в повідомленні.

Крім того, законом встановлено стягнення за невиконання рішення органу опіки та піклування за визначенням способів участі у вихованні дитини та спілкування з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини. За таке порушення передбачається штраф від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За таке саме діяння, вчинене повторно протягом року, на особу може бути накладено штраф від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і застосовано тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України й обмеження в праві управління транспортним засобом до виконання рішення.

За умисне порушення встановленого законом терміну перебування дитини за межами України в разі самостійного рішення про її тимчасовий виїзд тим із батьків, з яким дитина проживає, встановлено штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект (№8296), згідно з яким посилила відповідальність для недобросовісних платників аліментів.

Народні депутати в законі про виконавче провадження передбачили штрафи в розмірі 20% суми заборгованості за наявності такої за 12 місяців, 30% - у разі боргу понад два роки, 50% - за заборгованості, що перевищує суму платежів за три роки.

Вводиться також кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до двох років за злісне ухилення від адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Той з батьків, за ким закріплена опіка над дитиною, самостійно прийматиме рішення про виїзд дитини за кордон до одного місяця для лікування, навчання і відпочинку. Якщо планується поїздка більш ніж на місяць, батько-опікун зможе самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон у тому випадку, якщо у другого з батьків є заборгованість за аліментами.

Водночас той із батьків, хто проживає окремо від дитини і не має заборгованості із виплати аліментів, питатиме дозволу у другого з батьків на виїзд дитини за кордон. У разі відсутності такого дозволу можливе отримання через суд дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу батька-опікуна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА