09:05 26.07.2018

Експерти пропонують законодавчо закріпити єдину суму платежу за виготовлення внутрішнього та закордонного паспортів

3 хв читати
Експерти пропонують законодавчо закріпити єдину суму платежу за виготовлення внутрішнього та закордонного паспортів

Експерти розробили та направили до Міністерства внутрішніх справ України законопроект, який передбачає єдину суму платежу за виготовлення внутрішнього та закордонного паспортів громадянина України, а також можливість нанесення на паспорт у вигляді ID-картки інформації про місце реєстрації громадянина.

"Ми в Центрі політико-правових реформ не марнували часу (за два роки від початку паспортної реформи - ІФ) і розробили законопроект, щоб вирішити всі болючі проблеми паспортної сфери. Ми його направили до МВС (Міністерство внутрішніх справ - ІФ) і ДМС (Державна міграційна служба - ІФ)", - повідомив експерт громадської організації "Центр політико-правових реформ" Євген Школьний на прес-конференції в середу в Києві.

За словами члена правління центру Віктора Тимощука, вартість паспорта громадянина України, і внутрішнього, і для виїзду за кордон, має бути єдина в усіх установах, які уповноважені видавати такі документи.

Він зазначив, що нині в Україні "легалізована така паразитуюча структура, як державне підприємство "Документ", відомий як "Паспортний сервіс", незважаючи на те, що в самому законі є чітка вимога, яка забороняє брати будь-які додаткові гроші за адміністративні послуги".

В.Тимощук пояснив, що в "Паспортному сервісі" додатково за закордонний паспорт "треба заплатити 400 грн, нібито за надання інформації та консультацій". При цьому він нагадав, що, відповідно до ст. 20 закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України" (№1474), вартість адміністративної послуги є однаковою в усіх уповноважених суб'єктів, а стягнення додаткових платежів за адміністративну послугу забороняється.

Крім того, за словами В.Тимощука, за два роки після початку паспортної реформи виявлено низку недоліків у використанні нового паспорта громадянина України у вигляді ID-картки.

"Коли ви замовляєте послуги, то без паперової довідки про реєстрацію місця проживання у більшості державних чи приватних установ не приймуть лише паспорт у формі картки. Інформацію про місце проживання не наносять на пластикову поверхню карткового паспорта, вона – тільки у чипі. Щоб зчитати з нього інформацію, потрібне спеціальне обладнання, а його скрізь не вистачає. І така довідка розміром А4 є вкрай незручною (у використанні - ІФ)", - розповіла заступник головного редактора "Громадського радіо" Наталія Соколенко.

Експерти пропонують законодавчо закріпити суму єдиного платежу за внутрішній/закордонний паспорти, надати право громадянину замовляти ID-картку з чипом або без нього, в ID-картці відображати інформацію про місце реєстрації на пластиковій поверхні та вносити її за бажанням громадянина.

"Ми виступаємо за те, щоб держпідприємство "Документ" ліквідувати, але якщо Міграційна служба так твердо проти, то ми пропонуємо інший варіант ... Частину адмінзбору за паспорт - 60% - підприємство залишає у себе, а 40% - до спеціального фонду держбюджету, але сума (яку сплачує громадянин України за виготовлення паспорта - ІФ) має бути одна", - сказав Є.Школьний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА