16:01 26.07.2018

Кабмін узгодив виділення ДКАУ $1 млн з резервного фонду на оплату арбітражу в Лондоні з канадською MDA в проекті "Либідь"

5 хв читати
Кабмін узгодив виділення ДКАУ $1 млн з резервного фонду на оплату арбітражу в Лондоні з канадською MDA в проекті "Либідь"

Уряд України схвалив виділення Державному космічному агентству (ДКАУ) з резервного фонду держбюджету 28 млн грн (близько $1 млн - ІФ) на оплату витрат ДП "Укркосмос" на судове врегулювання в Лондонському міжнародному арбітражному суді спору з канадською MDA в проекті створення і запуску супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь".

Проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів, підготовлений українським космічним відомством, схвалено на засіданні уряду в середу за процедурою без обговорення.

Відповідно до розпорядження, кошти виділяються з резервного фонду на поворотній основі і мають бути повернуті до держбюджету до 25 грудня 2027 року.

До 25 грудня поточного року ДКАУ має подати до МЕРТ, Мінфіну та Державної казначейської служби звіт про використання коштів.

Згідно з наявною в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна" пояснювальною запискою до проекту документа, 26 лютого 2018 року ДП "Укркосмос" подано судовий позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду до канадської MDA в зв'язку з необґрунтованою спробою канадської компанії розірвати в односторонньому порядку укладений в 2010 році контракт на створення і запуск супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь". Судовий розгляд спору з MDA в Лондонському міжнародному арбітражі передбачено умовами контракту. Українська сторона вимагає від MDA повернути перераховані їй з держбюджету на реалізацію проекту $ 224,505 млн.

Як наголошується в документі, кошти на міжнародний арбітраж виділяються з резервного фонду в терміновому порядку для забезпечення оплати до 31 липня 2018 року першого платежу в сумі $0,2 млн на рахунок Лондонського міжнародного арбітражу.

Загальна сума коштів, що виділяється ДКАУ з резервного фонду держбюджету в 2018 році на врегулювання в Лондонському арбітражі суперечки з канадської MDA, передбачає також арбітражні витрати і оплату гонорарів міжнародним юристам, які залучаються до судового розгляду.

Згідно з документом, виділення ДКАУ коштів на міжнародний арбітраж у Лондоні з канадської MDA в проекті "Либідь", покликане забезпечити успішне завершення реалізації проекту "Либідь", а також сформувати сприятливі умови для повернення ДП "Укркосмос" коштів, залучених у рамках позики у Канадського експортного агентства (EDS) під держгарантії уряду.

Як повідомлялося, в 2009 році ДКАУ і канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA виступає головним підрядником зі створення системи. Згідно з умовами контракту, всі питання щодо створення і запуску супутника є компетенцією MDA, що передає супутник замовнику - українському ДП "Укркосмос" вже на орбіті.

Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6млн. Реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною задіяної в проекті наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім. Решетньова" (ІСС, РФ) супутник, з літа 2014 року за бажанням канадського генпідрядника перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику. Спочатку запуск "Либіді" було заплановано на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися з різних причин. Серед озвучених спостерігачами на початку 2017 року викликів проекту "Либідь" називалося банкрутство ПАТ "Діамантбанк" (Київ), одним з клієнтів і кредиторів якого з 2015 року виступало ДП "Укркосмос" - український замовник супутника.

Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн у зв'язку з його подорожчанням за нових умов з метою завершення проекту і забезпечення запуску українського супутника зв'язку. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани із забезпечення запуску супутника наприкінці 2018 року.

У держбюджеті-2018 на обслуговування залученого під держгарантії кредиту для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку (НСС)" за лінією загального фонду передбачені видатки в 1,55 млрд грн, або 79% загального бюджету космічної галузі. У 2017 році на ці цілі в держбюджеті було передбачено 1,5 млрд грн (61,5%).

У травні ДКАУ нагадало про відповідальність канадської MDA за виконання контрактних зобов'язань щодо забезпечення запланованого на 2018 рік запуску першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь", MDA виступає головним підрядником зі створення системи. Згідно з умовами контракту, всі питання щодо створення і запуску супутника є компетенцією MDA, який передає супутник замовнику - українському ДП "Укркосмос"вже на орбіті.

Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $ 254,6млн. Реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною залишилася на півострові задіяної в проекті наземної інфраструктури. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім.Решетнева" (ІСС, РФ) супутник, з літа 2014 року за бажанням канадського генпідрядника знаходиться на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику. Спочатку запуск "Либіді" був намічений на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися з різних причин. Серед озвучених спостерігачами на початку 2017 року викликів проекту "Либідь" називалося банкрутство ПАТ "Діамантбанк" (Київ), одним з клієнтів і кредиторів якого з 2015 року виступало ДП "Укркосмос" - український замовник супутника.

Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $ 17 млн у зв'язку з його подорожчанням в нових умовах з метою завершення проекту і забезпечення запуску українського супутника зв'язку. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани із забезпечення запуску супутника наприкінці 2018 року.

У держбюджеті-2018 на обслуговування залученого під держгарантії кредиту для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку (НСС)" за лінією загального фонду передбачені видатки в 1,55 млрд грн, або 79% загального бюджету космічної галузі. У 2017 році на ці цілі в держбюджеті було передбачено 1,5 млрд грн (61,5%).

У травні ДКАУ нагадало про відповідальність канадської MDA за виконання контрактних зобов'язань щодо забезпечення наміченого на 2018 рік запуску першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА