16:52 26.07.2018

НБУ оновив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

2 хв читати
НБУ оновив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

Національний банк України (НБУ) вводить низку змін до нормативно-правових актів, які розширюють можливості банків щодо обміну інформацією про валютні операції клієнтів, а також вдосконалюють окремі вимоги до торгівлі іноземною валютою.

Як повідомив НБУ на веб-сайті, по-перше, врегульовано питання обміну інформацією про валютні операції клієнта між уповноваженими банками і ліквідаторами банків або юридичними особами, які були створені внаслідок ліквідації банку за рішенням власників, необхідні в разі переходу клієнта в новий обслуговувальний банк і наявності у нього незавершених операцій.

"Обмін інформацією про незавершені розрахунки клієнта здійснюватиметься на паперовому носії виключно за допомогою фельдзв'язку, спецзв'язку, поштового зв'язку (рекомендованим або цінним листом). На сьогодні цей обмін здійснюється лише засобами електронної пошти Національного банку України. Водночас на банки покладено обов'язок належним чином здійснювати перевірку достовірності отриманої інформації", - повідомляє регулятор.

По-друге, банки зможуть купувати іноземну валюту за кошти клієнтів для обміну на іншу іноземну валюту, необхідну для виконання ними зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами на міжбанківському валютному ринку і/або на міжнародному валютному ринку. Раніше операція з обміну на іншу іноземну валюту здійснювалася виключно на міжнародному валютному ринку.

Крім того, уточнено формулювання норми, що регламентує здійснення уповноваженими банками купівлі-продажу іноземної валюти на умовах "форвард": відтепер банки можуть здійснювати такі операції з клієнтами-резидентами, які є суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, та/або з іншими уповноваженими банками.

"Зазначені зміни нададуть можливість клієнтам, які раніше обслуговувалися в банках, щоо наразі перебувають у процесі ліквідації, або в яких процедура ліквідації вже завершена, і в зв'язку з цим не було забезпечено передання необхідної інформації засобами електронної пошти Національного банку України, купувати і/або перераховувати іноземну валюту, а новим обслуговуючим банкам - здійснювати дієвий контроль за валютними операціями клієнта. Також ці зміни сприятимуть підвищенню ефективності проведення операцій з торгівлі іноземною валютою", - йдеться в повідомленні.

Нововведення закріплені постановою НБУ № 86 від 24 липня 2018 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", що набуває чинності 27 липня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА