17:16 27.07.2018

НБУ демонструє підтримку курсу гривні - банкіри

3 хв читати
НБУ демонструє підтримку курсу гривні - банкіри

Національний банк України (НБУ) демонструє підтримку курсу гривні та надалі згладжуватиме різкі курсові коливання, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Нацбанк продовжуватиме виходити на міжбанк у разі сильного перекосу між попитом і пропозицією як з метою підтримки, так і для згладжування різких коливань. Якщо пропозиція переважає над попитом і гривня ревальвує, регулятор стримуватиме зміцнення курсу; у зворотному випадку Нацбанк виходитиме на ринок , щоб задовольнити створений попит. Підтвердженням є вчорашні інтервенції Нацбанку через Matching у системі Bloomberg, коли через значне зростання (попиту - ІФ) на ринку практично не залишилося пропозиції валюти і Нацбанк задовольняв попит, що залишився", - сказав директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник.

За його оцінкою, різких коливань курсу гривні не буде.

"З огляду на те, що у зв'язку з початком ділової активності вересень завжди був складним місяцем для курсу долар/гривня, ми очікуємо, що курс перебуватиме в межах досить широкого коридору. Проте різких коливань не передбачається. Курс залишатиметься в рамках бюджетних значень і повністю відповідатиме політиці Національного банку", - сказав він.

За оцінкою директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука, центробанк згладжуватиме різкі курсові коливання, але не перешкоджатиме тренду.

"НБУ буде намагатися згладжувати різкі курсові коливання, не перешкоджаючи зміні курсу", - сказав він.

За оцінкою І.Якобчука, зниження курсу гривні, яке спостерігається на ринку останнім часом, є початком сезонної девальвації.

У свою чергу, голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що зниження курсу гривні є кореццією.

"Це корекція. Зниження курсу гривні в липні обумовлено кількома факторами: погашенням ПДВ, виплатою за ОВДП і тим, що експортери почали притримувати виторг у зв'язку з початком корекції. На початку серпня додасться ще один фактор, який чинитиме тиск на курс гривні, - виплата дивідендів. НБУ в останні дні згладжував різкі коливання. Такою ж буде тактика центробанку на міжбанку і в найближчі дні", - сказав він.

Аналогічної точки зору дотримується і А. Стадник.

"Для історично постійної для України осінньої девальвації ще рано. Ми вважаємо, що протягом серпня є сенс очікувати корекцію курсу долар/гривня", - сказав він.

Як вважають експерти, спрощення проведення операцій на міжбанківському валютному і кредитному ринках, зміна методик розрахунку курсу гривні та індексу міжбанківських ставок спрямовані на лібералізацію валютного ринку і не впливають на рух курсу гривні.

"Системи Валкла і Кредінфо більш не виконують своїх функцій на ринку, тому рішення Нацбанку про їх скасування очікувано і повністю виправдано. (Офіційний - ІФ) курс Нацбанку не впливає на хід торгів. Навпаки - він їх дзеркально відображає. Тому першочергове - це торги, а похідне - офіційний курс", - сказав А. Стадник.

Аналогічної точки зору дотримується і директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

"Впровадження нової методології розрахунку індексу UIIR (Український індекс міжбанківських ставок), безумовно, наблизить його до міжнародних стандартів розрахунку аналогічних іноземних індексів, зробить UIIR реальним індикатором грошового ринку, який використовуватимуть учасники ринку при укладанні угод. Крім цього, скасування обов'язкової реєстрації валютних і ресурсних операцій у системах НБУ (Валкла, Кредінфо) значно спростить процедуру проведення угод, а також скоротить час співробітників банків на проведення всіх операцій. Цей крок Нацбанку дуже позитивно сприймає ринок. Усе це свідчить про продовження політики НБУ щодо лібералізації ринку і спрощення проведення операцій. На нашу думку, ці зміни ніяк не позначаться на курсі гривні, адже вони мають технічний характер і не впливають на економічну картину загалом у країні", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА