19:19 30.07.2018

Верховний Суд підтвердив правоту НБУ при виборі заходів впливу до ПриватБанку перед його націоналізацією

2 хв читати
Верховний Суд підтвердив правоту НБУ при виборі заходів впливу до ПриватБанку перед його націоналізацією

Верховний Суд 17 липня підтримав правову позицію Національного банку України (НБУ) в спорі з клієнтом ПриватБанку, який подав позов із проханням визнати протиправною бездіяльність регулятора через невіднесення ПриватБанку до категорії проблемних, повідомляється на веб-сайті НБУ.

Третьою особою в спорі став ПриватБанк.

Верховний Суд дійшов висновку, що за відсутності такого критерію, як "систематичність", у НБУ не виникає обов'язку приймати рішення про віднесення банку до категорії проблемних у зв'язку з неподанням і неоприлюдненням річної звітності у визначений термін. У позові не уточнюється, за який період банк несвоєчасно оприлюднив звітність. Водночас саме позовну заяву було подано до націоналізації фінустанови - у травні 2016 року.

Суд у результаті дійшов висновку, що застосування НБУ заходів впливу у вигляді письмового застереження є адекватним учиненому порушенню.

Верховний Суд також зазначив, що "під протиправною бездіяльністю суб'єкта владних повноважень слід розуміти зовнішню форму поведінки (діяння) цього органу, яка полягає у неприйнятті рішення чи у нездійсненні юридично значимих й обов'язкових дій на користь заінтересованих осіб, які на підставі закону чи іншого нормативно-правового регулювання віднесені до компетенції суб'єкта владних повноважень, були об'єктивно необхідними й реально можливими для реалізації, але фактично не були здійснені".

Як наголошується в повідомленні, НБУ вважає це рішення Верховного Суду одним із прикладів забезпечення принципу верховенства права в сучасних умовах реформування правосуддя в Україні.

Національний банк також очікує, що надалі суди враховуватимуть правову позицію Верховного Суду в таких спорах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА