11:37 01.08.2018

"Київстар" розглядає можливість розподілу частот у діапазоні 900 МГц за умови рефармінгу та впровадження технейтральності

3 хв читати
"Київстар" розглядає можливість розподілу частот у діапазоні 900 МГц за умови рефармінгу та впровадження технейтральності

Мобільний оператор компанія "Київстар" заявляє про готовність спільно з держрегулятором обговорювати можливість розподілу частот діапазону 900 МГц для надання послуг 3G і 4G у разі паралельного впровадження технологічної нейтральності в зазначеному діапазоні та проведення рефармінгу.

Як повідомив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор із регуляторного забезпечення "Київстару" Олександр Когут, наразі оператор повною мірою використовує радіочастотний ресурс, яким володіє на законних підставах, для обслуговування найбільшої абонентської бази в Україні - 26,5 млн активних користувачів мобільного зв'язку.

"Чим більше абонентів і трафіку в мережі - тим більше частот необхідно для їх якісного обслуговування. Але ми й сьогодні готові спільно з регулятором обговорювати можливість розподілу частот діапазону 900 для надання послуг 3-го і 4-го поколінь зв'язку в разі паралельного прийняття рішення про технологічну нейтральність у зазначеному діапазоні та проведення рефармінгу", - зазначив він.

О.Когут також заявив, що проблему дефіциту частот можна вирішити тільки шляхом ефективного регулювання спектра, впровадженням принципу технологічної нейтральності та реальною конверсією частот, які було видано спецкористувачам.

"Київстар", зі свого боку, багато разів пропонував іншим компаніям здійснити рефармінг радіоспектра в діапазоні 900 МГц, що дало б змогу вивільнити "технічні" частоти, які використовуються для розмежування ліцензованих діапазонів різних операторів. Це одразу дасть змогу вивільнити близько 3 МГц (2х1,5) дефіцитного спектра", - наголосив він.

Однак, за словами директора з регуляторного забезпечення "Київстару", інші гравці ринку на такі пропозиції, як правило, реагували пасивно й не вступали в конструктивний діалог або висували неприйнятні для "Київстару" вимоги.

О.Когут також нагадав, що "Київстар" уже був "донором" частот для розвитку в Україні 4G на частотах 1800 МГц.

Коментуючи проблему нестачі частот для повноцінного функціонування всіх мобільних операторів, він наголосив, що в Україні частину радіочастотного ресурсу досі закріплено за маловідомими компаніями, які колись отримали ліцензії, але освоїли їх лише частково, або зовсім не розпочали надання відповідних послуг.

"Такі компанії просто утримують радіочастоти для підвищення ринкової вартості своїх активів, сподіваючись успішно перепродати їх у майбутньому з великим прибутком для себе - що ми бачили при виділенні частот у діапазоні 2600 МГц. Ми неодноразово вже говорили, що одним зі шляхів вирішення "частотного" питання може бути вилучення державою радіочастотного ресурсу в неефективних користувачів і повторне їх ліцензування та виставлення на продаж", - заявив він.

На думку директора з регуляторного забезпечення "Київстару", для цього регулятор має здійснити ревізію всіх виданих ліцензій, аудит ефективності їх освоєння і вирівнювання ставок платежів до бюджету за РЧР.

При цьому, за його словами, в разі, якщо перевірка виявить неефективне використання спектра, регулятор зобов'язаний вилучити частину спектра, яка не використовується, з метою її подальшого перерозподілу.

О.Когут також наголосив, що "Київстар" підтримує ідею здійснення детального аналізу всього РЧР у діапазонах 800/900 МГц, зокрема "операторських" частот, РЧР, зайнятого військовими, звільнюваних частот "цифрового дивіденду" й частот, зайнятих CDMA-850.

"За такого комплексного підходу можливо вийти на варіант, що задовольняє всіх гравців ринку", - заявив він.

Як повідомлялося, оператори мобільного зв'язку компанії "Vodafone-Україна" і lifecell виступають за перерозподіл спектра в діапазоні 900 МГц (з метою подальшого запуску в зазначеному діапазоні 3G/4G стандартів зв'язку) з урахуванням інтересів усіх операторів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА