14:07 01.08.2018

Україна та ЄС планують уже до кінця 2018 року перейти до практичної фази партнерства в проекті ГНСС EGNOS/Galileo

4 хв читати
Україна та ЄС планують уже до кінця 2018 року перейти до практичної фази партнерства в проекті ГНСС EGNOS/Galileo

Україна та ЄС мають намір у 2018 році перейти до практичної фази партнерства в проекті європейської глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) EGNOS/Galileo: вже до кінця року на території України планується розміщення першої контрольно-корегуючої станції RIMS (Ranging and Integrity Monitoring Stations) сістемиEGNOS, повідомив глава Державного космічного агентства (ДКАУ) Павло Дегтяренко агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами глави ДКАУ, домовленість про розміщення на території України до кінця 2018 року станції RIMS для прийому сигналів від EGNOS/Galileo досягнута підсумками минулих у Києві восени 2017 року переговорів із технічними експертами європейського консорціуму Thales Alenia Space з питань практичної реалізації планів співробітництва Україна-ЄС у проекті європейської ГНСС.

"Згідно з домовленістю, місцем розміщення першої пробної станції RIMS від EGNOS визначено Київський міжнародний аеропорт "Жуляни". До кінця 2018 року сторонами мають бути вирішені технічні питання для старту практичної фази співробітництва в проекті: українська сторона взяла на себе зобов'язання усунути наявні перешкоди в прийомі радіосигналу, європейська - завезти до України та змонтувати обладнання станції", - уточнив він, зазначивши, що "після введення в дію першої пробної станції, планується ухвалити рішення щодо розміщення в Україні ще двох станцій EGNOS".

П.Дегтяренко назвав "вигідним" застосування європейської ГНСС EGNOS/Galileo в Україні: "Коли ми опираємося на 2-3 глобальні навігаційні супутникові системи, ми можемо спростити та здешевити отримання навігаційної інформації", - уточнив глава ДКАУ.

"Сьогодні ми можемо вибирати послуги двох із трьох діючих глобальних навігаційних супутникових систем (американської GPS, європейської EGNOS/Galileo, російської ГЛОНАСС-ІФ). Сподіваюся, що з появою можливостей прийому в Україні сигналу китайської навігаційної системи Beidou, ми зможемо вибирати вже послуги трьох із чотирьох систем", - сказав він, додавши: "Подібна можливість вибору, в першу чергу, дає змогу зменшити похибку у визначенні точносних координат".

Як зазначив співрозмовник агентства, очікується, що вихід на практичну стадію партнерства з ЄС у програмі ГНСС EGNOS/Galileo надасть нову динаміку реалізації двосторонніх планів співпраці в області навігації та дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

"Наразі ДКАУ починає переговори з європейським космічним агентством (ESA) із підготовки технічної угоди щодо співпраці в європейській програмі космічного моніторингу Copernicus. До кінця року планується ввести в експлуатацію першу чергу інформаційного хаба "Copernicus-Україна" для прийому, обробки та зберігання даних космічного моніторингу від сімейства європейських супутників ДЗЗ Sentinel", - нагадав він.

Водночас, повідомив П.Дегтяренко, ДКАУ готує на осінь повторне внесення до Верховної Ради відкликаних на початку року, за його словами, з технічних причин, підготовлених у рамках проекту ЄС Twinning спільно з Національним інститутом аерокосмічних технологій Іспанії (INTA), що відповідають стандартам ЄС законопроектів про держрегулювання в галузі супутникової навігації та ДЗЗ, а також пов'язаних з космічною діяльністю уточнень до закону України "про державно-приватне партнерство". Спочатку ухвалення цих законопроектів Верховною Радою було намічено на 2016 рік.

Як повідомлялося, Україна і ЄС підписали угоду про співпрацю в проекті європейської GNSS EGNOS/Galileо в грудні 2005 року в Києві. Болгарія і Румунія приєдналися до ЄС 1 січня 2007 року, Хорватія - 1 липня 2013 року. Україна ратифікувала угоду в 2007 році, ЄС - восени 2013 року. Заходи з розширення покриття системи EGNOS на територію України здійснюються в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Розділ 8 "Космос"). Thales Alenia Space визначена як головний підрядник для виконання технічних досліджень щодо відповідності вимогам місць розгортання контрольно-коригувальних станцій RIMS системи EGNOS.

Практична підготовка до розміщення в Україні станцій RIMS для прийому сигналів від європейської ГНСС згідно з домовленістю про розширення дії систем супутникового функціонального доповнення EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) на територію України, була розпочата сторонами в 2015 році. Згідно з раніше узгодженими сторонами планами, до 2017 року на території України планувалося розміщення трьох станцій RIMS системи EGNOS.

Основним органом ЄС, який відповідає за експлуатацію Європейської геостаціонарної служби навігаційного покриття EGNOS і розгортання ГНСС Galileo, виступає Європейське агентство ГНСС (European GNSS Agency, GSA).

Thales Alenia Space - франко-італійський виробник аерокосмічної продукції, найбільший в Європі виробник супутників, виступає генпідрядником проекту EGNOS.

25 липня орбітальне супутникове угруповання європейської ГНСС Galileo поповнилося ще 4 супутниками, запущеними за допомогою французької РН Ariane-5 з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка). Перші два навігаційних супутники системи були запущені в 2011 році, до 2016 на орбіті було сформовано угруповання з 8 супутників. За наступні роки ЕSA та його європейськими партнерами за проектом Galileo на поточний момент у космосі розгорнуто орбітальне угруповання з 26 супутників.

За даними ESA, ГНСС Galileo почала надання навігаційних послуг у грудні 2016 року, сьогодні її радіосигнал використовують більше ніж 100 млн комерційних пристроїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА