17:00 01.08.2018

В "Укрметалургпромі" занепокоєні вразливістю ГМК України через мита США і ЄС на сталь, сподіваються на їх нетривалість

5 хв читати

Металургійні підприємства України занепокоєні можливою зміною ситуації на світових ринках металопродукції у зв'язку із введенням США і відповідних ЄС 25-відсоткових мит на імпорт сталі, що негативно позначиться на експортно-орієнтованому гірничо-металургійному комплексі (ГМК) країни, але сподіваються на нетривалість торгової війти у цьому секторі.

Як повідомляється в аналітичному матеріалі президента об'єднання "Укрметалургпром" Олександра Каленкова, розміщеному на сайті об'єднання в середу, ГМК України перебуває під жорстким тиском протекціоністських заходів з боку США і ЄС.

За його словами, метпідприємства вже озвучували ризики після введення США 25-відсотквого мита на імпорт металопродукції незалежно від країни походження.

"І справа не лише в обмеженні ринку США для нашої країни. Україна постачає до США лише 1,5% своєї металопродукції і близько 13% труб. За даними "Укрметалургпрому", експорт української металопродукції до США становив 1,5 млн тонн, з яких близько 1,3 млн тонн припало на чавун, решта - на металопрокат (довгомірний прокат - близько 130 тис. тонн, плоский прокат - близько 60 тис. тонн). Введення американських захисних заходів послужило причиною того, що інші найбільші країни також оголосили про початок захисних розслідувань, насамперед ЄС, Туреччина. Не виключено, що в найближчій перспективі аналогічні заходи будуть вжиті і деякими близькосхідними країнами ", - зазначив глава об'єднання.

При цьому він уточнив, що Україна експортує до країн Європи, зокрема Туреччини, близько 65% своєї продукції (ЄС - до 35%, Туреччина та європейські країни, які не є членами ЄС, - 14%, країни Перської затоки - 12%) .

"Саме ці країни першими ініціювали власні захисні розслідування відносного сталевого імпорту як відповіді на дії США. У результаті введення американського 25-відсоткового мита країни ЄС і Туреччини перенаправляють свій імпорт на інші зовнішні ринки, що призведе до значного зростання конкуренції, зниження стабільності присутності на них українських експортерів. Європейська комісія за зверненням компанії EUROFER оголосила про початок розслідування 29 березня 2018 року, і вже 17 липня ввела строком на 200 днів так звані попередні заходи. Саме розслідування триватиме дев'ять місяців", - констатував О.Каленков.

Глава "Укрметалургпрому" пояснив, що особливість рішення ЄК у тому, що введена попередня загальна квота для всіх без винятку країн, що постачатимуть свою продукцію на територію ЄС. Принцип розподілу квоти - first come, first served (перший прийшов - перший отримав), тобто без виділення квотованих обсягів для окремих країн, що не дає країнам ніяких гарантій щодо поставок. Коли квоту обирають, усі подальші поставки металопродукції обкладаються митом у 25%. У розрізі 28 видів металопродукції, зокрема для України, це належить до 11 видів металопродукції.

За даними EUROFER, основними експортерами в 2017 році були Індія - 3,74 млн тонн (14,3% частка в загальному імпорті металопрокату), Туреччина - 3, 74 млн тонн (14,37%), Китай - 3,36 млн т (12,91%), Південна Корея -3,13 млн тонн (12,02%), Росія - 2, 40 млн тонн (9,23%), Україна - 2,21 млн тонн (8,48%).

"Існує велика ймовірність того, що великі постачальники на європейський ринок - Індія, Китай або Росія - просто оберуть цю квоту швидше нас. А якщо Україна не встигне потрапити до цієї квоти, до наступних поставок буде застосовуватися мито у розмірі 25%", - побоюється експерт.

При цьому він нагадав, що Україна є металургійним нетто-експортером - близько 85% всієї виробленої металопродукції реалізується на зовнішніх ринках і лише 15% - на внутрішньому ринку. Більшість країн надають перевагу внутрішньому ринку, і в цьому відношенні почуваються набагато спокійніше. Тому українська металургійна промисловість завжди більш чутлива до всіх протекціоністських заходів країн-імпортерів.

"Будь-яка втрата або обмеження ринків впливає на економіку України. Роль ГМК в Україні більше, ніж у будь-якій іншій країні в світі. Вітчизняна металургійна галузь поряд з агропромисловим комплексом є одним з основних джерел валютних надходжень", - наголосив експерт.

За його даними, в 2017 році 28% усього експорту України було продукції ГМК, велика частина з нього - металопродукція. Щомісячний торговий дефіцит на сьогодні становить $250-300 млн. У разі, якщо Україна втратить частину європейського ринку, торговий дефіцит зросте і чинитим значний тиск на курс гривні.

"Є надія, що нинішні заходи довго не протримаються. Такі заходи вводилися в 2002 році, коли ЄС на три роки ввів такі ж заходи у відповідь на обмеження США щодо захисту свого ринку. Але обмеження проіснували близько року, і після скасування США автоматично скасували обмеження країни Європейського союзу ", - висловлюють надію в "Укрметалургпромі", зазначаючи, що Україна є добросовісним постачальником металопродукції.

Група "Метінвест" проігнорувала запит агентства "Інтерфакс-Україна" про наслідки обмежень на світових ринках металопродукції.

Як повідомлялося, адміністрація президента США Дональда Трампа прийняла рішення запровадити обмежувальні мита на імпорт сталі та алюмінію з Євросоюзу, Канади і Мексики. Нові мита вступили в силу в опівночі 1 червня.

Раніше в цьому році США ввели імпортні мита - 25% для сталі і 10% для алюмінію, які вже діють стосовно продукції з Китаю, Росії, Японії та інших країн.

Україна експортує близько 80% виробленої металопродукції. Метпідприємства України в січні-червні 2018 наростили надходження від експорту чорних металів на 32,2% порівняно з аналогічним періодом 2017 року - до $5 млрд 396,894 млн із $4 млрд 81,506 млн. На чорні метали за цей період припало 23,21% загального обсягу надходжень від експорту товарів проти 19,77% за перші шість місяців минулого року.

Україна в 2017 році збільшила надходження від експорту чорних металів на 20% порівняно з 2016 роком - до $8 млрд 665,725 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА