22:51 01.08.2018

Світ вичерпав поновлювані ресурси на 2018 рік

2 хв читати

Країни світу в 2018 році вичерпали обсяг поновлюваних ресурсів, який планета може відтворити за рік, вже до 1 серпня - швидше, ніж будь-коли раніше, говориться в повідомленні Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

Таким чином, залишок року світ буде жити, споживаючи ці ресурси "в кредит". З кожним роком "день екологічного боргу" настає все раніше і раніше: у 2000 році цей рубіж був пройдений на початку жовтня, в 2013 році - 20 серпня. До теперішнього моменту людство споживає в середньому в 1,7 рази більше ресурсів, ніж природа в змозі відтворити.

Ідею відзначати "день екологічного боргу" (або Earth Overshoot Day) вперше озвучила Global Footprint Network, щоб привернути увагу до проблеми надмірного споживання ресурсів.

У 1961 році, коли був заснований Всесвітній фонд дикої природи, людство використало лише дві третини від річного потенціалу відновлення екологічних ресурсів Землі. Вперше екологічний борг був зафіксований 29 грудня 1970 року дефіцит ресурсів тоді становив всього два дні.

Що робити, щоб не брати ресурси "в борг"

Якщо жителі міст по всьому світу стануть в два рази рідше користуватися особистими автомобілем і третину шляху замість особистого транспорту зроблять на громадському, а дві третини - проїдуть на велосипеді або пройдуть пішки, світ зможе зрушити дату, після якої "закінчуються" поновлювані ресурси на 12 днів .

Один з ключових факторів трансформації навколишнього середовища - виробництво продовольства. При цьому близько 30% всіх вироблених продуктів харчування просто викидається. Якщо скоротити кількість їжі, яка викидається в два рази, День екологічного боргу зрушиться ще на 11 діб.

За рахунок підвищення енергоефективності житлових будівель і промислових підприємств можна виграти не менше трьох тижнів.

Однак одним з найефективніших способів боротьби зі зміною клімату є зниження вуглецевого сліду економіки. Зменшення вуглецевої складової екологічного сліду на 50% могло б відсунути День Екодолга на цілих 93 дня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА