12:42 02.08.2018

Площі під соєю в Україні скоротилися на 15%

2 хв читати
Площі під соєю в Україні скоротилися на 15%

Українські аграрії під урожай 2018 року засіяли соєю 1,709 млн га, що на 15% менше порівнянно з минулим роком, повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За оцінками асоціації, найбільше скорочення посівних площ відбулося в центральних і північних областях.

"Соя - експортоорієнтована культура, тому зменшення посівних площ призведе до скорочення експортної виручки на 5,7 млрд грн. Крім того, соя збагачує ґрунт азотом, тому зниження посівних площ під культурою змусить аграріїв понести додаткові витрати в розмірі 0,9 млрд грн на підживлення ґрунту та негативно позначиться на дотриманні сівозміни", - йдеться в повідомленні.

В УКАБ зазначили, що основною причиною скорочення площ стали "олійні поправки" до податкового законодавства, що стосуються скасування відшкодування ПДВ за експорту культури.

"Скорочення посівних площ у результаті позначиться на обсягах валового збору, переробки та експорту. Боротьба виробників за прозорі та чесні правила гри поки що залишилася без остаточного результату, оскільки президентом України так і не було підписано законопроект № 7403-д, який частково убезпечить виробників сої від прогнозованих втрат", - наводять у повідомленні слова експерта аграрних ринків асоціації Петра Лаха.

УКАБ від імені компаній-членів закликав главу держави Петра Порошенка в найближчі терміни підписати законопроект № 7403-д і зняти напругу в галузі.

Як повідомлялося, Верховна Рада 22 травня 2018 року ухвалила закон №7403-д, яким внесла поправки до Податкового кодексу, зберігши для трейдерів тимчасове скасування відшкодування ПДВ за експорту соєвих бобів із 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року, рапсу - з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року. Водночас парламент звільнив з-під дії цієї норми сільгоспвиробників.

Європейська бізнес асоціація просила президента ветувати цей закон, вважаючи, що він створить дискримінаційні умови на ринку та призведе до порушення принципів вільної конкуренції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА