18:21 02.08.2018

НКРЕКП має намір намір змінити механізм розрахунку фінансового забезпечення для постачальників газу в Кодексі ГТС

2 хв читати
НКРЕКП має намір намір змінити механізм розрахунку фінансового забезпечення для постачальників газу в Кодексі ГТС

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 27 липня схвалила і оприлюднила на сайті для публічного обговорення проект змін до Кодексу газотранспортної системи (ГТС), що передбачає коригування механізму розрахунку фінансового забезпечення для постачальників газу.

Відповідний документ також вносить до Кодексу ГТС пункт, що зобов'язує газорозподільні підприємства (обл- і міськгази) протягом двох днів з моменту отримання від оператора ГТС повідомлення про припинення подачі газу якомусь споживачеві, оповіщати його і вживати заходів щодо припинення газопостачання.

Ситуаціями, в яких оператор ГТС зобов'язаний направляти такі повідомлення, є, зокрема, несанкціонований відбір газу споживачем, недостатнє фінансове забезпечення з боку замовника транспортування.

"Правки узгоджують критичні розбіжності, що стосуються достатніх умов надання фінансового забезпечення оплати балансування. Також впроваджується механізм припинення транспортування газу і можливість відключення правопорушників, а також можливість створення торгових сповіщень, що дозволяють ефективно торгувати газом на віртуальній торговій точці всередині системи", - зазначають у ПАТ "Укртрансгаз".

Водночас у компанії наголошують, що неврегульованим залишається питання несанкціонованого відбору і оплати за нейтральність серед учасників ринку. "Невирішеність проблеми несанкціонованого відбору як у чинній, так і в новій редакції Кодексу, вже призвела до накопичення багатомільярдних боргів перед "Укртрансгазом". І вони продовжують стрімко зростати", - нагадують у прес-службі компанії.

Як повідомлялося, НКРЕКП відклала перехід на добове балансування газу на два місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА