13:24 09.08.2018

НБУ не бачить можливості узгодити Паритетбанку купівлю українського Сбербанку - Рожкова

2 хв читати
НБУ не бачить можливості узгодити Паритетбанку купівлю українського Сбербанку - Рожкова

Білоруський Паритетбанк не відповідає вимогам Національного банку України (НБУ) для купівлі української "дочки" Сбербанку, повідомила перший заступник глави центробанку Катерина Рожкова.

"Ми вже один раз відмовили заявнику, оскільки він не відповідав нашим вимогам... Там була ціла низка пунктів, не лише технічних. Подивіться на розмір капіталу та портфеля Паритетбанку і Сбербанку, це одна з невідповідностей", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс- Україна".

За словами К.Рожкової, Нацбанк наразі не бачить потенційного покупця на Сбербанк.

"Для міжнародних інститутів купівля ускладнена через санкції, а серед приватних інвесторів я не бачила таких, які були б у змозі утримувати таку фінустанову. Адже це не маленький банк, і питання не тільки в тому, щоб його купити, а й у його подальшому розвитку. А для цього потрібен і досвід, і капітал, і можливість цей капітал за необхідності внести. Загалом є багато "але", - пояснила співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, НБУ 25 липня повторно отримав від Паритетбанку пакет документів для придбання української "дочки" Сбербанку.

Згідно ст.34 закону "Про банки і банківську діяльність", центробанк розглядає відповідні документи протягом трьох місяців від дати отримання повного пакета.

У березні, за підсумками першої спроби, НБУ відмовив Паритетбанку.

Голова правління Сбербанку Росії Герман Греф на початку липня заявляв, що дуже сподівається на позитивну відповідь від Нацбанку України за підсумками другої спроби.

Раніше інтерес до купівлі українського Сбербанку виявляв білоруський бізнесмен Віктор Прокопеня, який мав намір придбати Паритетбанк і через нього - українську "дочку" Сбербанку РФ. Спочатку влада Білорусі схвалила продаж бізнесменові держбанку за $50 млн, однак пізніше підконтрольна В.Прокопню компанія VP Capital повідомила, що Паритетбанк залишається у власності держави.

Крім того, в Сбербанку (РФ) була домовленість про продаж українського активу іншій групі інвесторів, але угода невідбулася. НБУ в липні 2017 року відмовив бізнесмену Григорію Гусельникову та синові власника НК "Русснефть" Михайлу Гуцерієву Саїду щодо придбання суттєвої участі в українському Сбербанку.

Сбербанк (раніше - дочірній банк Сбербанку Росії, до цього - банк "НРБ") заснований в 2001 році. Його єдиним власником є Сбербанк Росії.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2018 року за розміром чистих активів (42,363 млрд грн) фінустанова посідала 9-те місце серед 84 банків, що діяли в країні.


Текст II частини інтерв'ю з К.Рожковою буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.kiev.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА