16:11 09.08.2018

НБУ має намір восени представити стратегію макропруденційної політики - Рожкова

2 хв читати
НБУ має намір восени представити стратегію макропруденційної політики - Рожкова

Національний банк України (НБУ) завершує роботу над стратегією макропруденційної політики та має намір восени представити документ банківському співтовариству, повідомила перший заступник голови центробанку Катерина Рожкова.

"Комплексне бачення питання Національний банк озвучить цієї осені - на той час ми фіналізуємо стратегію макропруденційної політики", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

К.Рожкова зазначила, що основне завдання відповідного регулювання полягає в тому, щоб відстежувати накопичення системних проблем.

"Спочатку здійснюється аналіз історичних даних банків. Коли ми всі банки зберемо докупи, ми зможемо порівняти їхні очікування з нашими макропрогнозами. Припустимо, ми бачимо, що кредитування якоїсь конкретної галузі зростає занадто швидкими темпами, тоді як монетарний підрозділ НБУ очікує зниження цін на товарних ринках. У цьому випадку макропруденційна політика вимагає встановлення обмеження, будь-то на весь сектор або якийсь окремий сегмент", - пояснила вона, додавши, що чинний мікропруденціальний нагляд не дає змоги побачити загальну картину, оскільки він зосереджений на конкретному банку, у якого все може бути добре.

Крім цього, продовжила К.Рожкова, Нацбанк разом із ФГВФО та за підтримки Міжнародного валютного фонду і Світового банку, приступив до імплементації Директиви 2014/59/ЄС.

Після впровадження зазначеного документа, центробанк, крім бізнес-плану, має намір зажадати у банків так званий план відновлення.

"Це план дій у кризовій ситуації, але не у випадку системної кризи. Якщо тригер такої ситуації наступає, ми скажемо банку - швидко включай свій план відновлення та вже роби ось це і це", - сказала співрозмовник агентства.

У свою чергу Фонд гарантування вкладів на підставі плану відновлення матиме розробити план урегулювання зобов'язань.

"Наприклад, якщо план відновлення не спрацює, тоді Фонд матиме оцінити, чи є можливість якусь частину бізнесу відразу відокремити та продати або просто приєднати до іншого банку разом із депозитами, або віддати під санацію. Інший банк, можливо, на жаль, доведеться ліквідувати", - пояснила вона.

К.Рожкова також зазначила, що всі ці плани постійно оновлюватимуться.

"Ось так це працює: від бізнес-моделі на рівні мікропруденціального нагляду до консолідації бізнес-планів у макропруденційному нагляді, потім на випадок стресу буде план відновлення, а в разі неплатоспроможності - план урегулювання зобов'язань. Головне завдання такого підходу - мінімізувати втрати як держави , так і клієнтів банків. Це те, що говорить Євродиректива 2014/59/ЄС, і це те, що ми плануємо імплементувати", - підсумувала вона.


Текст II частини інтерв'ю з К.Рожковою буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.kiev.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА