17:41 10.08.2018

Нові антиросійські санкції США обмежать можливості ОПК РФ у створенні використовуваного проти України сучасного озброєння

3 хв читати
Нові антиросійські санкції США обмежать можливості ОПК РФ у створенні використовуваного проти України сучасного озброєння

Анонсовані США нові антиросійські санкції в зв'язку з хімічною атакою в березні в Солсбері (Велика Британія) дадуть змогу суттєво обмежити можливості російського ОПК у створенні використовуваних проти України нових видів озброєнь і знизять військовий потенціал РФ, переконані в Центрі дослідження армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР).

Оцінки українського аналітичного центру наведено в розміщених на сайті ЦДАКР прогнозах у зв'язку з підготовкою введенням нового пакета антиросійських санкцій.

"Новий (санкцій) пакет завдасть нищівного удару по російським високотехнологічним галузям, зокрема, з оборонно-промислового комплексу. З урахуванням залежності російського ОПК від зарубіжних технологій і комплектуючих, санкції можуть суттєво обмежити можливості російського ОПК виробляти сучасну зброю", -прогнозують військові експерти.

"У період 2010-2014 років РФ здійснювала масові закупівлі зброї за кордоном. Зокрема, доцільно навести приклад БПЛА" Орлан-10 "(який фактично складається з американських, німецьких та японських компонентів), "Форпост" (ізраїльський БПЛА Searcher), "застава" (ізраїльський БПЛА Bird Eye 400)", - уточнили в ЦДАКР, наголосивши, що "всі ці безпілотники, зокрема, використовуються ЗС РФ у бойових діях проти України".

Згідно з оприлюдненими 8 серпня офіційним представником держдепартаменту США даними, нагадують в ЦДАКР, перший блок, який вводиться з 22 серпня, передбачає повну заборону на експорт до РФ електронних пристроїв і комплектуючих подвійного призначення.

"За словами представника Держдепартаменту, наразі рішення про видання ліцензії вирішується індивідуально в кожному випадку, але тепер, коли ці санкції набудуть чинності, Держдепартамент за замовчуванням відхилятиме заявки. Наприклад, російська авіація, що закуповувала останніми десятиліттями продукцію американського авіапрому, може "зависнути" без поставок комплектуючих і ремонтних блоків, в яких є хоч якась американська електроніка", - зазначають у ЦДАКР.

У зв'язку з цим у ЦДАКР акцентують, що згідно "Акту про захист американської безпеки від агресії Кремля 2018", який було внесено Конгресом США на розгляд, можливо, накладення заборони на операції в США, а також заморожування активів уже перебувають під обмеженнями російських банківських структур, серед яких найбільші російські банки: Сбербанк, ВТБ, ВЭБ і Промсвязьбанк.

"Банки не зможуть здійснювати стандартні доларові розрахунки через коррахунки в американських банках, чого в російських ділових колах побоюються найбільше. Крім того, буде заборонено купівлю резидентами США російського суверенного боргу та проведення розрахунків російських банків у доларах", - уточнили в ЦДАКР.

"Надалі, згідно з оцінками держдепартаменту, санкції можуть зачепити приблизно до 70% російської економіки та 40% її робочої сили", - зазначили в українському аналітичному центрі.

Згідно з деякими експертними оцінками, в результаті розпочатих російським військовим відомством у 2007 році реформ ОПК РФ, російська оборонна промисловість стала більш глобалізованою та пов'язаною із закордонними постачальниками: зокрема наразі від поставок західних комплектуючих залежать близько 800 типів російських озброєнь.

Як повідомлялося, 8 серпня США оголосили про готовність ввести нові санкції проти Росії у відповідь на події в березні в британському Солсбері, де отруїли екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. За оцінками офіційного Лондона, їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок" (А-234), розробленою в Росії. У Москві ці обвинувачення відкидають, заявляючи, що всю хімічну зброю РФ знищила у 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

Деталі нових антиросійських санкцій, що готують у Вашингтоні, в повному обсязі стануть відомі після їхнього введення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА