11:00 13.08.2018

Держспецзв'язку пропонує заборонити державним абонентам підключатися операторів, які не мають сертифіката КСЗІ

3 хв читати
Держспецзв'язку пропонує заборонити державним абонентам підключатися операторів, які не мають сертифіката КСЗІ

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) України пропонує заборонити державним органам і держкомпаніям підключатися до мережі інетрнет шляхом укладення договорів з операторами, які не мають захищених вузлів доступу до глобальних мереж передачі даних із створеними комплексними системами захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

Така ініціатива міститься в розробленому Держспецзв'язку проекті постанови Кабінету Міністрів, оприлюдненому на сайті відомства.

Проект, зокрема, пропонує оновлений порядок підключення держабонентів до глобальних мереж передачі даних і регламентує правила їхньої роботи в мережі інтернет.

Згідно з пропозиціями Держспецзв'язку, державні абоненти зобов'язані використовувати лише сервери, розташовані на підконтрольній території України (при цьому адреси сайтів та електронної пошти абонентів мають відповідати назвам їхніх доменів); працювати лише з провайдерами, що мають захищені вузли доступу до глобальних мереж та атестати КСЗІ. При цьому держоргани мають реєструвати свій домен у зоні gov.ua лише з використанням протоколу НТТРS, а інші держабоненти - на нижніх рівнях домену ua.

Окрім цього, всі категорії держабонентів зобов'язані реєструвати свої офіційні адреси електронної пошти на поштових серверах операторів, провайдерів телекомунікацій або на власних поштових серверах, розташованих на підконтрольній Україні території.

Також забороняється підключати до глобальних мереж передачі даних інформацію, що становить державну таємницю.

"Суть проблеми полягає в необхідності забезпечити захист державних інформаційних ресурсів під час підключення інформаційно-телекомунікаційних систем органів виконавчої влади, інших державних органів, підприємств, установ та організацій до глобальних мереж передачі даних відповідно до вимог сучасності та з урахуванням підвищення рівня загроз у кіберпросторі", - зазначають в Держспецзв'язку.

Крім того, у зв'язку зі змінами в чинному законодавстві в сфері захисту інформації та розвитком законодавчої бази в сфері кіберзахисту є необхідність урегулювати процедури підключення інформаційно-телекомунікаційних систем, де обробляють державні інформаційні ресурси.

У Держспецзв'язку наголошують, що в зв'язку з необхідністю переукладання договорів із сертифікованими провайдерами можуть виникнути додаткові витрати з держбюджету на їхнє укладення. За її даними, мінімальні витрати на це дорівнюють 169,22 грн на суб'єкт (з розрахунку одного робочого дня на укладення нових договорів і мінімальної місячної заробітної плати в 3,723 тис. грн).

Відповідно до Реєстру суб'єктів господарювання, в Україні є 3,554 тис. підприємств державного сектора економіки. Водночас дані про градації цих суб'єктів на великі, середні та малі відсутні.

Як повідомлялося, за станом на кінець 2017 року загалом шість провайдерів України мають атестати відповідності комплексної системи захисту інформації, які, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи щодо їх нейтралізації", дають їм право надавати послуги доступу до інтернет держорганам, підприємствам, установам та організаціям державної форми власності. Два з цих провайдерів - державні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА