11:32 13.08.2018

Підтримка МВФ є ключовим фактором кредитоспроможності України - Fitch

3 хв читати
Підтримка МВФ є ключовим фактором кредитоспроможності України - Fitch

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає високу залежність кредитоспроможності України від підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ) і додає, що зволікання у відновленні співпраці з Фондом є джерелом невизначеності.

Про це повідомляється в прес-релізі агентства у понеділок.

Fitch зазначає, що перехід Національного банку до інфляційного таргетування, встановлення гнучкого курсоутворення, а також поліпшення банківського регулювання сприяли підвищенню макроекономічної стабільності в країні.

"Незважаючи на високу потребу в зовнішньому фінансуванні, Україна в 2018 році була менш схильна до волатильності, ніж деякі інші країни, що розвиваються, внаслідок помірної залежності від портфельних інвестицій, зниження зовнішніх дисбалансів", - констатує агентство.

Водночас Fitch звертає увагу на низький обсяг ліквідності в інвалюті, що, на думку агентства, є ключовою вразливістю для суверенного рейтингу.

"Гнучке курсоутворення та помірний дисбаланс зовнішнього сектора стримають короткостроковий тиск на платіжний баланс України, але продовження співпраці з МВФ у рамках програми EFF є ключовим фактором для збереження міжнародних резервів за зростаючих платежів за суверенними зобов'язаннями", - зазначено в документі.

Fitch також нагадує, що під час підтвердження рейтингу України в квітні поточного року очікувалося, що четвертий перегляд програми EFF завершать у третьому кварталі. При цьому агентство усвідомлювало наявність ризику затримки в завершенні перегляду та наразі зазначає, що цей ризик зріс.

Відповідно до прес-релізу, основними невирішеними питаннями за програмою є потенційні зміни до держбюджету-2018 для досягнення рівня дефіциту 2,5% ВВП і коригування внутрішніх тарифів на газ.

"У другому кварталі 2018 року показники прибутковості держбюджету покращилися, але, ймовірно, знадобиться перегляд рівня витрат для досягнення цільового показника дефіциту. Замороження в липні цін на газ для населення було продовжено на місяць, і наразі переговори щодо тарифної формули тривають. Але в подальшому можливі ускладнення в переговорах із політичних міркувань, враховуючи наближення опалювального сезону та майбутні в 2019 році вибори", - зазначає Fitch.

За оцінками агентства, Україні до кінця року потрібно виплатити $1,8 млрд за зовнішніми зобов'язаннями. У 2019 році сума виплат становитиме $3,3 млрд (зокрема $1,6 млрд за єврооблігаціями), у 2020 році - $3,9 млрд ($2,4 млрд).

Окрім того, агентство очікує, що дефіцит поточного рахунку до кінця поточного року становитиме $3,2 млрд, або 2,7% ВВП.

"Завершення чергового перегляду дасть змогу отримати від МВФ черговий транш, імовірно, обсягом $ 1,9 млрд. Це дозволить залучити фінансування в рамках інших програм і потенційно - на відкритому ринку, що підтримає рівень резервів країни", - наголошується в документі.

Fitch не очікує подальших надходжень за програмою з МВФ, яка завершується в травні 2019 року. Водночас відзначає, що продовження взаємодії з Фондом і міжнародними партнерами матиме важливе значення для підтримки макроекономічної стабільності України, запобігання розвороту проведених реформ, забезпечення доступу країни до зовнішнього фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА