15:43 14.08.2018

Девальвація турецької ліри не вплине на зниження вартості турів для українців

3 хв читати
Девальвація турецької ліри не вплине на зниження вартості турів для українців

Обвал курсу турецької нацвалюти не вплине на вартість туристичних путівок цього сезону, оскільки контракти між українськими туроператорами та турецькими отельєрами сформовані в доларах США і євро, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"Падіння ліри зараз жодним чином не вплине на вартість путівок до Туреччини, оскільки основні контракти між українськими туроператорами та турецькими отельєрами, або приймаючими сторонами, формуються в доларах і євро. Сезон саме закінчується, підписання нових контрактів відбуватиметься орієнтовно в листопаді-грудні . Теоретично, якщо ліра і надалі падатиме, то це може вплинути на підписання контрактів на наступний рік", - розповів генеральний директор туроператора Tez Tour Олександр Новіковський.

За його словами, одним із факторів зниження вартості в перспективі може стати скорочення потоку внутрішніх туристів до Туреччини. Таким чином, щоб замістити внутрішнього туриста зовнішнім, готелі можуть зробити більш привабливі цінники.

Крім того, на думку О.Новіковського, слід враховувати, що девальвація тягне за собою економічні наслідки - підвищення вартості пального, електроенергії, заробітних плат - тому готельєри можуть збільшувати вартість розміщення.

Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук вважає, що у зв'язку з девальвацією можна розраховувати лише на спеціальні акції, або зниження вартості розміщення, у разі недобору туристів в конкретних готелях.

"Але оскільки цей сезон для Туреччини є досить вдалим, то це малоймовірно. Багато готелів, вперше за тривалий час, стоять у так званих "стопах", тобто у них вже немає можливості забронювати місця. Особливо це стосується брендових готелів рівня 5 зірок і більше. Девальвація ліри може бути корисною українським туристам лише у разі покупок місцевих турецьких товарів і послуг", - зазначив В.Царук.

За інформацією туроператорів, потік туристів до Туреччини і далі зростає, і в 2019 році може навіть перевищить показники поточного року, в зв'язку з чим значне зниження вартості турів малоймовірно.

"На здешевлення турів розраховувати не варто, оскільки Туреччина переживає туристичний бум, і попит перевищує пропозицію. Потік туристів до Туреччини значно зростає у зв'язку із поверненням відпочивальників з Європи і Росії", - зазначили в компанії Join UP!.

Водночас генеральний директор онлайн-порталу подорожей Tripsee Юлія Челікпазу все ж припускає можливість зниження ціни турів у 2019 році.

"Через девальвацію турецької ліри ми не очікуємо значного зниження вартості турів у цьому році для українців. Якщо знецінення турецької ліри триватиме, то в наступному році можливе зниження вартості турів до Туреччини на 10-15%. Однак, якщо попит на цей напрямок високий, як і в цьому році, готельєри не знижуватимуть цін", - зазначила Ю. Челікпазу.

Як повідомлялося, згідно з даними FactSet, курс турецької ліри до долара США за минулий тиждень впав на 20%, а з початку 2018 року - на 40%.

Ослаблення ліри спровокувало загострення конфлікту між Анкарою і Вашингтоном і відсутність прогресу в переговорах представників двох країн, спрямованих на налагодження відносин між ними після ситуації з американським пастором Ендрю Брансоном.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА