20:07 15.08.2018

Гривня на міжбанку в середу продовжила знецінюватися під впливом сезонних чинників

2 хв читати
Гривня на міжбанку в середу продовжила знецінюватися під впливом сезонних чинників

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу знизився до 27,505 грн/$1 з 27,45 грн/$1 у попередній робочий день, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" дилери комерційних банків.

Котирування гривні на завершення торгів сягнули 27,49-27,52 грн/$1.

За даними НБУ, довідкове значення курсу гривні до долара в середу підвищилося до 27,4472 грн/$1 з 27,4655 грн/$1 днем раніше.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрій Гриненко, сезонний попит на валюту цього року проявився дещо раніше, ніж зазвичай: деякі аграрії вже продають частину врожаю "з поля" і, відповідно, отримані кошти намагаються відразу конвертувати у валюту.

Це, у свою чергу, вплинуло на активність населення і експортерів: спостерігаючи щоденне зростання курсу долара США, вони не квапляться продавати валюту. При цьому останні для фінансування поточних витрат віддають перевагу гривневим кредитам.

Водночас, додав Ю.Гриненко, попит найближчим часом тимчасово може заповнити продаж валюти перед майбутніми витратами за квартальними податками до 20 серпня. "Для сплати податків підприємствам необхідно буде продавати значні суми валюти, відповідно, є підстави очікувати зростання пропозиції перед розрахунками", - сказав експерт.

Водночас головний економіст "Драгон Капітал" Олена Білан чекає на активізацію найближчим часом інших чинників попиту на валюту.

"На динаміку курсу впливатиме зростання імпорту, зокрема енергетичного, а також збільшення бюджетних видатків наприкінці року. Крім того, важливим залишатиметься чинник настроїв і очікувань бізнесу й населення: економічні проблеми в сусідніх країнах зазвичай підігрівають негативні очікування, тоді як ситуація з отриманням траншу Міжнародного валютного фонду залишається під знаком питання. До того ж Україна наближається до передвиборчого періоду, що ще більше посилить невизначеність", - сказала вона.

Тим часом, зазначила експерт, цього року видатки держави в грудні будуть помірніші, ніж минулих років, з огляду на труднощі з фінансуванням бюджету.

Фундаментальні чинники, такі як динаміки світових цін на основні товари експорту та імпорту, а також сільгоспурожай, залишаються помірно сприятливими й навряд чи чинитимуть тиск на курс.

Водночас О.Білан не виключила негативного впливу на курс нацвалюти динаміки турецької ліри.

"Чорні метали - найбільша стаття українського експорту до Туреччини: $1,1 млрд у 2017 році. Це 42% усього українського експорту до Туреччини та 12% загального експорту цієї групи. Крім того, Україна й Туреччина конкурують на світовому ринку чорних металів. З огляду на санкції США Туреччина намагатиметься переорієнтувати свій експорт сталі на інші ринки і, отже, потенційно може потіснити українських експортерів", - пояснила експерт.

Водночас Ю.Гриненко вважає, що відповідний вплив проявиться лише через певний час: три-шість-дев'ять місяців.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА