16:18 20.08.2018

Молдова відмовляється від російського газу

3 хв читати
Молдова відмовляється від російського газу

Уряд Молдови не планує укладати з "Газпромом" новий договір на поставку газу до республіки, заявив міністр економіки й інфраструктури Кирило Габуріч.

"Чинний договір неодноразово продовжували. Він діє до кінця 2019 року. Тому ми поки що не будемо вести переговори про укладання нового договору з "Газпромом", - сказав К.Габуріч минулої неділі в інтерв'ю одному з молдавських телеканалів.

Він також зазначив, що в кінці серпня розпочнеться будівництво газопроводу Кишинів-Унгени, який сполучить молдавську газову систему з румунською. Уряд Молдови вважає, що це дасть змогу налагодити альтернативні поставки газу з Румунії.

"Доки не буде здано в експлуатацію газопровід Кишинів-Унгени, уряд Молдови не вестиме переговори щодо укладення нового контракту на поставку природного газу з російським концерном "Газпром". Ми дуже хочемо, щоб у нас якомога швидше став доступний альтернативний газ. Тоді з'явиться конкуренція, і всі боротимуться за нас як клієнта. І одні, й інші пропонуватимуть нам кращі ціни. Ті, хто займається продажами, знають, що потрібно робити для того, щоб клієнт купував саме у тебе. І тоді у нас будуть розв'язані руки, і ми знатимемо, як вести подальші переговори, щоб отримати найбільш вигідні умови", - сказав К.Габуріч.

Наразі Молдова купує газ у "Газпрому" за договором, який було укладено в 2008 році. Щорічно договір продовжується, його положення залишаються чинними. Згідно з умовами, ціна розраховується щокварталу залежно від ціни нафти на світових ринках. Чинна угода з поставки до Молдови газу діє до 31 грудня 2019 року.

Будівництво газопроводу Унгени-Кишинів планується завершити протягом 10 місяців. Це дасть змогу завершити проект сполучення газотранспортних систем Молдови та Румунії, на першому етапі якого було побудовано газопровід Ясси-Унгени.

Газопровід Унгени-Кишинів будуватиме компанія Eurotransgaz, заснована румунською компанією Transgaz, яка стала переможцем конкурсу з приватизації молдавського держпідприємства Vestmoldtransgaz. ТОВ Eurotransgaz підтвердило свій намір побудувати газопровід та інвестувати до 93 млн євро. Протяжність газопроводу Унгени-Кишинів становитиме близько 120 км, ним можна буде імпортувати 1,5 млрд куб. м. газу, що повністю покриває потреби в паливі Молдови без Придністров'я.

Спочатку молдовська влада мала намір побудувати газопровід Унгени-Кишинів до кінця 2018 року. Однак, незважаючи на те, що владі вдалося залучити інвесторів і кредиторів до проекту, роботи досі не розпочалися.

Зокрема, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) уклали з урядом Молдови кредитні угоди, згідно з якими кожен із фінансових інститутів виділяє кредити по 40 млн євро. Крім того, Європейська комісія погодилася надати грант у розмірі 10 млн євро на реалізацію цього проекту.

Загальна вартість проекту газопроводу Унгени-Кишинів приблизно оцінюється в 100-110 млн євро.

Молдова споживає разом із Придністров'ям близько 3 млрд кубометрів газу на рік. Без лівобережжя Дністра споживання газу в Молдавії становить 1,2-1,3 млрд кубометрів. Імпорт газу до Молдови здійснює спільне молдавсько-російське підприємство "Молдовагаз", в якому "Газпрому" належить 50% + 1 акція.

Влада Придністров'я вже тривалий час не розраховуються з "Газпром" за спожитий газ, наразі борг Тирасполя перевищує $6 млрд.

Крім того, територією Молдови "Газпром" транзитом експортує газ на Балкани. У середньому його обсяг коливається від 1,9 до 2,2 млрд кубометрів на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА