20:37 20.08.2018

Нацбанк у понеділок викупив на ринку $17 млн у резерви

2 хв читати
Нацбанк у понеділок викупив на ринку $17 млн у резерви

Національний банк України в понеділок вийшов на валютний ринок у зв'язку зі значним перевищенням пропозиції валюти над попитом на неї та викупив у резерви $17 млн, повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

"Ми сьогодні змушені були рятувати ринок, тому що було дуже багато охочих продати, і нам треба було виходити з купівлею валюти, щоб усі продавці змогли продати валюту", - сказав він в ефірі "112 каналу".

С.Пономаренко уточнив, що середній курс купівлі валюти становив близько 27,65 грн/$1, і за таким курсом міжбанківський ринок закрився в понеділок.

За його словами, ця нова тенденція на зміцнення гривні сформувалася на ринку в п'ятницю. Директор департаменту пов'язав це з тим, що у п'ятницю був останній день за податковими платежами, й експортери, котрі до цього утримувалися від продажу валюти в умовах ослаблення гривні, вийшли на ринок для виконання своїх зобов'язань перед бюджетом, це справило ще й психологічний ефект на інших учасників.

"У п'ятницю ми досягли певного психологічного рівня - майже 28 грн/$1. І значний продаж валюти експортерами змінив ситуацію на валютному ринку, і багато гравців, хто до цього грав на підвищення курсу, як поспішили закрити свої позиції, як деякі банки, так і почали активно продавати валюту", - пояснив С.Пономаренко.

Він нагадав, що курс гривні є плаваючим, тому в майбутньому їй доведеться зазнати ще певних коливань у вартості, як дешевшаючи, так і зміцнюючись.

"Можу тільки пообіцяти, що Нацбанк братиму активну участь у торгах. Ми відстежуємо ситуацію і намагаємося не допустити значних коливань: коли протягом дня відбуваються якісь дисбаланси, то ми виходимо або з купівлею, або з продажем, і ми згладжуємо", - сказав директор департаменту НБУ.

Нацбанк 17 серпня повідомив, що з 30 липня провів інтервенції на міжбанківському валютному ринку на $526,6 млн, зокрема на $215 млн минулого тижня, і готовий до подальших вливань, щоб не допускати різких стрибків курсу нацвалюти. За цей час офіційний курс гривні знизився з 26,7615 грн/$1 до 27,8986 грн/1. Однак за підсумками торгів 20 серпня він зміцнив його до 27,6967 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА