18:04 21.08.2018

Суд відклав на лютий-2019 справу про скасування контрактів із "Газпромом" 2009 р. щодо газу RUE

3 хв читати
Суд відклав на лютий-2019 справу про скасування контрактів із "Газпромом" 2009 р. щодо газу RUE

Київський апеляційний господарський суд відклав на 19 лютого 2019 року розгляд апеляції Генеральної прокуратури, яка домагається визнання недійсними контрактів від 20 січня 2009 року про купівлю "Газпромом" у НАК "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м природного газу, що належали RosUkrEnergo (RUE, Швейцарія), за $1,7 млрд.

Згідно з матеріалами справи, оприлюдненими в системі судових рішень, Генпрокуратура своєчасно подала апеляцію на рішення госпсуду Києва від 23 липня 2015 року, проте її розгляд неодноразово відкладали.

Чергове клопотання про перенесення розгляду справи 11 червня 2018 року вніс "Нафтогаз України" з огляду на те, що рішення Стокгольмського арбітражу в спорі з "Газпромом" оскаржено останнім, тим самим зберігаються "фактичні обставини, що послужили основою для попереднього відкладання розгляду цієї справи".

Апеляційний госпсуд також зобов'язав "Нафтогаз" і "Газпром" надати нормативно обґрунтовані письмові пояснення про підстави укладення в січні 2009 року оспорюваних договорів купівлі-продажу газу.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" на початку 2009 року придбав у "Газпрому" право вимоги до RUE на $1,7 млрд за поставлений трейдеру російською компанією газ і на підставі цього в односторонньому порядку вилучив 11 млрд куб. м газу, що й послужило причиною звернення RUE до Стокгольмського арбітражу.

На підставі контрактів №КП-ПСГ-1 і КП-ПСГ-2 від 20 січня 2009 року "Газпром" придбав у НАК "Нафтогаз України" за $1,7 млрд 11 млрд куб. м природного газу, який був поставлений в Україну в режимі транзиту і перебував у ПСГ країни, а потім майже одразу продав цей газ назад за ту саму суму.

Акти здачі-приймання запасу газу в ПСГ підписані 4 і 6 лютого 2009 року: в першому продавцем є "Нафтогаз України", а покупцем - "Газпром", тоді як у другому вони міняються ролями. На підставі цього було здійснено митне оформлення цього газу.

RUE звернулося до Стокгольмського арбітражу, який 8 червня 2010 року зобов'язав "Нафтогаз України" повернути RUE 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі у розмірі 1,1 млрд куб. м газу. У свою чергу НАК повернула RUE 12,1 млрд куб. м газу, купивши необхідний для цього обсяг у російського "Газпрому" за ціною $230 за 1 тис. куб. м.

Генпрокуратура України вважає фіктивними підписані в Москві угоди купівлі-продажу газу.

Трейдера RosUkrEnergo створили влітку 2004 року російський ВАТ "Газпром" і Centragas Holding AG на паритетних засадах. Власниками Centragas Holding AG на той момент були український бізнесмен Дмитро Фірташ (90%) та Іван Фурсін (10%). RUE в 2006-2008 роках була монопольним постачальником природного газу в Україну.

У липні 2014 року "Газпром" і Centragas Holding ухвалили рішення про ліквідацію RUE.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА