18:09 22.08.2018

"Галнафтогаз" не працює на окупованих територіях, АЗС у Криму передано в оренду

4 хв читати
"Галнафтогаз" не працює на окупованих територіях, АЗС у Криму передано в оренду

ПАТ "Концерн "Галнафтогаз" (мережа АЗК "ОККО") передав в оренду свої автозаправні станції (АЗС) у Криму та консультує їхніх співробітників, повідомив президент і мажоритарний акціонер концерну "Галнафтогаз" Віталій Антонов на прес-конференції в середу.

"З 2014 року наша компанія не працює на тимчасово окупованих територіях і жодних контактів із такими структурами, як ДНР і ЛНР, не має. В АР Крим наші АЗС сьогодні експлуатує трудовий колектив цих заправних станцій, які в нас працювали понад 10 років і продовжують бути на них, але без нашого бренда. Вони їх у нас орендують", - сказав В.Антонов.

Як уточнив віце-президент концерну "Галнафтогаз" Василь Даниляк, оренду було оформлено на компанію, яка перебувала у власності співробітників.

"Коли "ходили платежі" між Кримом і Україною, ми один раз отримали орендну плату за експлуатацію заправок. Після блокування російською стороною руху платежів ми ніяких бенефітів із цього договору оренди не отримували", - сказав він.

Зі свого боку В.Антонов підтвердив, що компанія контактує зі співробітниками в Криму. "Ми справді контактуємо з цими людьми. Це наше майно, наші працівники, вони не є професійними менеджерами, які управляли цією мережею до моменту окупації, тому відповідні консультації, як вести цей бізнес, наші співробітники проводять. Водночас це не означає, що ми управляємо цими АЗС і отримуємо з цього вигоду. Нічого туди не постачаємо, не здійснюємо фінансових операцій. Наш бренд там відсутній", - сказав президент "Галнафтогазу".

Втрати від анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей компанія оцінює у $80 млн.

"Якщо ви запитаєте, скільки ми втратили на окупованих територіях, я вам відповім: це 8% від наших інвестицій, це $80 млн ($55 млн - у ДНР і ЛНР, $25 млн - у Криму)", - уточнив голова Концерну "Галнафтогаз".

У свою чергу керуючий директор ЄБРР (Східна Європа та Кавказ) Франсіс Маліж закликав українську владу розслідувати звинувачення щодо концерну "Галнафтогаз" цивілізовано й висловив готовність банку співпрацювати з тим, щоб "докопатися до істини".

"Звинувачення, які вчора розпочалися в бік компанії, безумовно, заслуговують на увагу, але ми закликаємо конструктивно розібратися в них. Якщо за ними щось криється, то розбиратися в суті потрібно, насамперед, цивілізованим шляхом, а не так, як ми бачили вчора", - наголосив Ф.Маліж.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-центрі СБУ, 21 серпня під час обшуків в офісах компанії "Галнафтогаз" та в місцях проживання фігурантів провадження вилучено бухгалтерську та фінансово-господарську документацію, реєстраційні документи, печатки фірм, на які оформлялися мережі АЗС на непідконтрольній території, персональну обчислювальну техніку, інформацію, яка підтверджує координацію підприємницької діяльності на тимчасово окупованих територіях держави менеджментом материнської структури.

"Служба безпеки України локалізувала механізм фінансування органів влади й управління окупаційної влади суб'єктів Російської Федерації та ЛНР/ДНР шляхом організації українськими комерційними структурами схеми для збереження контролю над діяльністю мережі АЗС (щонайменше 9 в АРК і 10 у Донецькій області) на тимчасово непідконтрольній території. Діяльність на окупованих територіях прямо координують безпосередньо посадові особи української структури. При цьому частина продукції зазначених АЗС використовується для забезпечення збройних формувань і псевдодержавних органів на території анексованої АР Крим та окупованих Донецької та Луганської областей", - ідеться в повідомленні прес-центру СБУ.

У ньому наголошується, що з отриманих від реалізації АЗС доходів до бюджетів окупаційної влади "сплачувалися всі встановлені ними податки від валового обороту товариств і податок на дохід фізичних осіб ... Також триває документування механізму фінансування органів влади й управління самопроголошеного уряду анексованої АР Крим і ЛНР/ДНР. За результатами зібраних доказів здійснюється кваліфікація дій організаторів протиправної схеми відповідно до вимог КПК України".

За даними СБУ, слідчі дії тривають.

Як повідомлялося, СБУ 21 серпня провела обшуки в київському та львівському офісах ПАТ "Концерн "Галнафтогаз" за рішенням суду в рамках кримінального провадження за ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни влади або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України - ІФ).

OKKO Group - всеукраїнський холдинг, флагманом якого є мережа АЗК "ОККО" ("Концерн "Галнафтогаз"). До складу OKKO Group входять понад 10 різнопрофільних бізнесів у сфері виробництва, торгівлі, будівництва, страхових, сервісних та інших послуг.

Акціонерами та інституційними інвесторами компаній холдингу є Європейський банк реконструкції та розвитку, GoldmanSachs, Horizon Capital, Renaissance Capital, Genesis AssetManagers, LLP та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА