15:24 27.08.2018

Єврокомісія підтвердила неможливість анбандлінга "Нафтогазу" до 2020 року - Вітренко

2 хв читати
Єврокомісія підтвердила неможливість анбандлінга "Нафтогазу" до 2020 року - Вітренко

Європейська комісія підтвердила неможливість здійснення НАК "Нафтогаз України" анбандлінга шляхом відокремлення газотранспортних активів через відмову ПАТ "Газпром" змінити транзитний контракт, який діє до 31 грудня 2019 року, повідомив під час круглого столу головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко.

За його словами, наразі багато хто використовує риторику, що НАК відмовляється проводити анбандлінг, що є частиною проросійської дезінформаційної кампанії, спрямованої на просування проекту "Північний потік-2".

"Під час тристоронніх консультацій, які відбулися в Берліні, ми перед Європейською комісією, перед представниками Німеччини задали пряме запитання "Газпрому". Ми сказали їм, що не потрібно очікувати до 2020 року, давайте наразі змінювати транзитний контракт, який дасть змогу нам це зробити. Вони відмовилися. І це призвело до того, що представник ЄК на цих переговорах сказав перед усіма, що це означає, що ми не можемо провести анбандлінг до кінця 2019 року", - сказав Ю.Вітренко.

Як повідомлялося, спочатку робгрупа виходила з моделі й термінів анбандлінгу НАК, згідно з якими була запланована передача газотранспортних активів до управління ПАТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ") протягом 30 днів після ухвалення рішення Стокгольмським арбітражем. Водночас арбітраж не затвердив можливість переведення транзитного контракту з "Газпромом" на іншого оператора.

На думку глави НАК Андрія Коболєва, з урахуванням рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким "Нафтогаз" у найближчі два роки отримуватиме гроші від транзиту через ГТС України 110 млрд куб. м російського газу незалежно від фактичних обсягів транспортування, раніше ухвалена модель анбандлінга має бути скоригована.

Колізію, що виникла з анбандлінгом НАК, має вирішити Координаційна рада з реформ у ПЕК. Одним із варіантів була передача "МГУ" в управління "Нафтогазу" зі стартом самостійної роботи компанії в 2020 році. Після завершення дії контракту з "Газпромом", з 1 січня 2020 року, "МГУ" мають бути виведені з-під управління НАК і розпочати самостійну роботу.

Водночас Енергетичне співтовариство, Європейська Комісія та Світовий банк висловилися проти тимчасового передання "Магістральних газопроводів України" в управління "Нафтогазу України". Водночас вони запропонували на перехідний період (до кінця 2019 року, доки діє контракт на транзит газу між "Нафтогазом" і російським "Газпромом"), сформувати наглядові ради "МГУ" і "Укртрансгазу" в складі одних і тих самих осіб, а також забезпечити фінансову незалежність цих наглядових рад.

Наразі здійснюються консультації щодо узгодження між НР МГУ та НАК меморандуму про співпрацю за відокремлення функції оператора ГТС.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА