14:25 06.09.2018

НБУ підтвердив прогноз інфляції 8,9% на 2018 р., відзначає посилення зовнішніх ризиків

3 хв читати
НБУ підтвердив прогноз інфляції 8,9% на 2018 р., відзначає посилення зовнішніх ризиків

Національний банк України вважає актуальним липневий прогноз зниження інфляції до 8,9% у 2018 році, її повернення до цільового діапазону наприкінці 2019 року і середньострокової мети 5% у 2020 році.

"Подальше уповільнення інфляції стримуватиметься очікуваним підвищенням адміністративно регульованих цін і тарифів, спрямованим на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету, в IV кварталі 2018 року", - йдеться в повідомленні центробанку в четвер.

Регулятор додає, що зростання цін і надалі стимулюватиме стійкий внутрішній споживчий попит і високі інфляційні очікування.

НБУ зазначає, що в липні 2018 споживча інфляція продовжила сповільнюватися - до 8,9% у річному вимірі, впритул наблизившись до цільового діапазону, встановленого Основними принципами грошово-кредитної політики на 2018 рік і середньострокову перспективу: 6,5% ± 2 п.п. на кінець третього кварталу 2018.

За попередніми оцінками Національного банку, в серпні інфляція також залишалася близькою до цієї позначки.

На думку НБУ, девальваційний тиск на гривню, що спостерігається з липня цього року, не позначиться суттєво на динаміці інфляції, тому що порівняно з гривнею більшість валют країн - основних торгових партнерів України за цей час знецінилися більш відчутно. Нацбанк додає, що він зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку: чистий продаж їм валюти для згладжування надмірних коливань обмінного курсу перевищив $700 млн з початку третього кварталу, а такі валютні інтервенції послаблюють вплив коливань обмінного курсу на інфляцію.

На думку регулятора, ключовою умовою зниження інфляції до встановленої мети залишається успішне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), що надтьь можливість отримати пов'язане фінансування від інших партнерів України. Це сприятиме зміцненню макрофінансової стабільності та буде позитивним сигналом для учасників ринку щодо подальшого просування в здійсненні реформ в Україні.

"Водночас, з часу липневого рішення правління Національного банку щодо монетарної політики відбувається значне посилення зовнішніх ризиків, які можуть перешкодити зниженню інфляції до цільового рівня", - наголошується в релізі центробанку.

Згідно з ним, йдеться передусім про посилення тиску на валюти країн, що розвиваються, в результаті подальшого відтоку капіталу. "Це може ускладнити доступ українських позичальників до міжнародних фінансових ринків і позначитися на конкурентоспроможності продукції українського експорту", - вважає НБУ.

На його думку, також підвищуються ризики погіршення кон'юнктури на світових товарних ринках через ескалацію широкомасштабних торгових конфліктів, зокрема, вони вже частково реалізувалися на ринку металів: через конфлікт США і Китаю пропозиція перевищила попит і ціни почали знижуватися, а також на ринку нафти.

"Крім того, актуальними залишаються і внутрішні ризики. Внаслідок зростання волатильності обмінного курсу гривні та наближення наступного року подвійних виборів в Україні можливе погіршення інфляційних очікувань", - зазначає НБУ.

Також на шляху зниження інфляції, відповідно до прогнозу Національного банку, може стати більш значне зростання внутрішнього попиту через значні темпи підвищення заробітних плат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА