15:59 06.09.2018

У Києві відбулося підписання договору про реалізацію інвестиційного проекту з будівництва ВЕС у Херсонській області вартістю $450 млн

3 хв читати
У Києві відбулося підписання договору про реалізацію інвестиційного проекту з будівництва ВЕС у Херсонській області вартістю $450 млн

В Адміністрації президента України в четвер відбулося підписання договору про реалізацію міжнародного інвестиційного проекту з будівництва вітрової електростанції в Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT.

Як повідомив за підсумками підписання сторонами документа президент України Петро Порошенко, цей договір з будівництва вітропарку загальною потужністю 250МВт надасть можливість забезпечити електрикою з поновлюваних джерел енергії більше третини споживання всієї Херсонської області. Згідно з проектом, вже до кінця наступного року уздовж північного узбережжя озера Сиваш буде побудовано 67 вітрових електроустановок. Він наголосив, що проект посилює енергетичну безпеку України.

Глава української держави зазначив, що загальний обсяг інвестицій, передбачений цим договором, становить "майже $ 450 млн".

П.Порошенко наголосив, що ці інвестиції - це нові можливості для українського бізнесу, а реалізація такого потужного проекту потребує залучення як субпідрядників українських будівельних підприємств, інженерних фірм, компаній з виробництва будівельних матеріалів. "А це також нові робочі місця для наших громадян і нові надходження податків", - додав він.

"Ці 120-метрові гіганти будуть розташовані у кількох метрах від озера Сиваш, від окупованої Російською Федерацією території українського Криму. Інвестиція норвезької компанії у кількох кілометрах від адміністративного кордону з окупованою територією є твердим переконанням, що ця територія буде звільнена, і що Крим є українським", - зазначив президент

Він наголосив, що Україна і Норвегія дотримуються "спільної надійної позиції про необхідність підтримки міжнародного плану з деокупації Криму".

"Українські реформи дають результат у вигляді норвезьких інвестицій", - підсумував П.Порошенко.

Як уточнила агентству "Інтерфакс-Україна" глава офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів, EPC-контрактором у рамках проекту є компанія PowerChina, постачальником вітрогенераторів - Nordex (Німеччина).

Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розгляне питання організації кредиту на суму до EUR150 млн ТОВ "Сивашенергопром" (Херсонська обл., "дочка" норвезької NBT) для будівництва вітряної електростанції (ВЕС) встановленою потужністю 250 МВт у Херсонській області. При цьому EUR75 млн може бути виділено з власних коштів ЄБРР, друга половина - синдикована з інших джерел.

Загальна вартість зведення ВЕС оцінюється фінустановою в EUR369 млн

Норвезька NBT у квітні 2018 року купила ТОВ "Сивашенергопром" (оперує вітропарком потужністю близько 3 МВт) і має намір побудувати на суміжних територіях ВЕС встановленою потужністю 250-330 МВт.

У 2006 році Херсонська облдержадміністрація (ОДА) передала недобудовану Сиваську ВЕС у концесію ТОВ "Сивашенергопром" до 2055 року.

У 2011 році "Сивашенергопром" уклав договір оренди земельних ділянок площею 12 га, під концесійною ВЕС, і 1,3 тис. га, призначених для будівництва нових вітряних і сонячних генерувальних потужностей.

ТЕО добудови Сиваської ВЕС передбачає збільшення потужності станції до 5 МВт (вона обладнана застарілими 16 вітрогенераторами марки USW56-100 номінальною потужністю 107,5 кВт кожен і двома вітрогенераторами марки Т600-48 номінальною потужністю 600 кВт).

Крім того, "Сивашенергопром" планував будівництво на суміжних ділянках сучасного вітропарку потужністю до 300 МВт і сонячної електростанції потужністю до 100 МВт.

У точці будівництва Сиваської ВЕС є можливість видачі в об'єднану енергосистему України до 600 МВт потужності, оскільки безпосередньо із землевідведення проходять лінії електропередач 220 кВ, 330 кВ. Поруч також розташована підстанція заводу "Кримський титан".

NBT на сьогодні володіє 49% акцій вітропарку Linxi потужністю 100 МВт і 33% акцій вітропарку Baicheng потужністю 49,5 МВт в Китаї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА