16:50 06.09.2018

НБУ очікує успішних переговорів з місією МВФ - Смолій

3 хв читати
НБУ очікує успішних переговорів з місією МВФ - Смолій

Національний банк України (НБУ) очікує, що переговори з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ), що в четвер розпочала роботу в Україні, будуть успішними, повідомив глава центробанку Яків Смолій.

"Місія МВФ прибула вчора. Сьогодні почалася робота з Міністерством фінансів, Кабінетом Міністрів. У мене на 15:00 запланована зустріч з місією. Очікуємо, що переговори будуть успішними і ми досягнемо консенсусу в отриманні чергового траншу в цьому році", - сказав Я. Смолій на брифінгу в четвер.

Як повідомив під час брифінгу заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб, НБУ закладає в свої прогнози зростання тарифів на природний газ для населення на 25% цього року і на 15% - у наступному.

"Прогноз не змінився поки що, тому що ми його переглядаємо на квартальній основі. Ми очікуємо зростання тарифів на газ на 25% цьогоріч і на 15% - у наступному", - сказав він.

Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом в четвер розпочала роботу в Києві.

Як повідомив в середині серпня постійний представник Фонду в Україні Йоста Люнгман, місія МВФ працюватиме в Києві в період з 6 до 19 вересня "для обговорення останніх економічних подій та економічної політики".

За його словами, на порядку денному питань до обговорення буде також фінансова допомога від МВФ на підтримку політики, спрямованої на забезпечення макроекономічної стабільності в Україні та подальшого руху економіки країни в напрямі сталого та інклюзивного зростання.

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова повідомила про намір української сторони обговорити з Фондом як всі поточні питання, так і продовження співпраці після завершення програми в березні 2019 року.

За її словами, успішний четвертий перегляд програми розширеного фінансування МВФ і отримання п'ятого траншу в $2 млрд відкриє шлях до залучення фінансування в державний бюджет на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку на $800 млн, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на EUR1 млрд.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 17,24 млрд за поточним курсом) з першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд ($ 1,65 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,61 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд у минулому році прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що надало можливість Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови щодо цін на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, ще одна передумова - дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА