15:32 07.09.2018

Мінімальна зарплата в Україні з 2019 року має становити не менше ніж 7,7 тис. грн - ФПУ

2 хв читати
Мінімальна зарплата в Україні з 2019 року має становити не менше ніж 7,7 тис. грн - ФПУ

За розрахунками Федерації профспілок України (ФПУ) мінімальна заробітна плата з 1 січня 2019 року має становити не менше ніж 7,7 тис. грн.

"На жаль, як і в минулі роки, соціальні партнери уряду - профспілки було відсторонено від участі у формуванні державного бюджету, право на яке мають відповідно до законодавства та домовленостей за Генеральною угодою", - йдеться в повідомленні прес-служби ФПУ.

За словами Федерації, на пропозиції профспілок у Міністерстві фінансів заявили про неможливість обліку переважної більшості профспілкових пропозицій.

"Головний розробник Держбюджету поінформував, що наступного року не передбачається кардинального зростання розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії, державної допомоги, а планується лише їхнє індексування практично на рівень інфляції", - заявляють в організації.

У ФПУ наголошують, що в проекті держбюджету-2019 пропонується встановити мінімальну зарплату менше ніж очікуваний фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб, а саме в розмірі 4173 грн.

За розрахунками Федерації профспілок, з урахуванням фактичної вартості споживчого кошика, витрат на житло, освіту, охорону здоров'я, утримання сім'ї, інфляції, мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2019 року має становити не менше ніж 7,7 тис. грн, посадовий оклад працівника I тарифного розряду єдиної тарифної сітки - більше розміру мінімальної зарплати, а прожитковий мінімум для працездатних осіб - близько 5,2 тис. грн.

"Федерація профспілок України закликає владу забезпечити виконання взятих на себе зобов'язань і не допустити подальшого поглиблення бідності в Україні через закріплення в державному бюджеті України на 2019 рік занижених соціальних стандартів і гарантій, а також обмежених витрат на розвиток ключових галузей економіки та соціальної сфери країни", - йдеться в заяві.

Крім того, профспілки вимагають відкритого обговорення з соціальними партнерами в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради напрямів розподілу державних коштів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА